Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit în această ediție din "Nod în papură" despre sondajele electorale.
Care-i treaba cu sondajele politice? De ce se dau doar date relative? Cine ar trebui să aibă emoții după publicarea lor? Iată câteva dintre răspunsuri:
"E o miză foarte importantă. Adică... chiar torni plumb în picioare, pentru că ei nu știu exact cum stau. Și-atunci gândește-te la toate partidele: PSD-ul a avut neplăcerea să fie dat la 35-38%... adică uriaș, și acum a apărut cu 2 în față... 28-29%. E nasol pentru ei. Adică trebuie măcar să ai un sondaj cu 3 în față. La PNL: drama lor, acolo, a fost că a intrat AUR în fața lor. Din punctul ăsta de vedere sigur că e o emoție colectivă, contează cum reacționează mai ales activul de partid. Sigur, și electorii, dar electorii... na, vor vedea ei ce fac, nu au o problemă. Eh, votanții, cei care sunt pe listă (atenție, vor veni localele, voi fi pe listă? sunt pe locul 6, prind sau nu prind?) Sunt mize importante pentru oamenii din partid!
Bine, și aici e o chestie discutabilă. Pentru că, vezi tu, e bine să manageriezi lucrurile cum trebuie - pentru că și aici e o strategie, majoritatea partidelor nu o știu, nu o fac ca atare. Dau un exemplu ilustrativ: eu, ca partid, dacă acum te dau cu procent foarte mare și înainte cu o lună-două-trei de alegerile europarlamentare te dau mai puțin am încurcat-o! Pentru că intri cu ideea de trend negativ.
Ideal este să dai tu mai puțin și să sugerezi că e pe creștere, pe val - "mamă, să vezi, ăștia ajung la nu știu cât!" Adică trebuie să știi să și le manageriezi (n.r. despre sondaje)." a spus Alfred Bulai.
Val Vâlcu a intervenit: Am înțeles, dar nu poate să și enerveze lumea? Adică "dom'le, noi suntem supărați și ia uite cum ăsta se laudă cu..."
Alfred Bulai: Eh, nu, lumea e curioasă, nu e cine știe ce. Cine-l iubește pe domnul Ciolacu, ăia puțini câți sunt îl iubesc, cine îl urăște...
Val Vâlcu: Ai zis vorbă mare! Se dau cifrele de încredere, dar nu cele de neîncredere. Ori alegerile care contează sunt cele prezidențiale, și acolo lipsa de încredere te lovește.
Alfred Bulai: Sociologii, în general, când fac sondaje, ca să nu aibă emoții politicienii, dau numai date relative. Adică, într-o cercetare, răspunde lumea la întrebarea - ce încredere are... mare, mică sau dacă e să votați cu cine votați. Acolo poți să ai partidul x, y, z. Și sunt alții care n-au vrut să răspundă la întrebare - nu m-am gândit, nu am ales, nu știu, nu voi participa etc. Ăștia sunt 30-40-50%, depinde și de modul în care pui întrebările, deci oameni care, de fapt, n-au răspuns. Atenție, cam 2 din 10 la telefonic răspund!
Ce vreau să spun este că am deja o selecție. La întrebările cu politica răspund cam 50-60%, 70% maxim. Cu alte cuvinte, ei sunt mai puțini. Pentru că datele relative înseamnă ce? Că ei au procentul numai dintre cei care au avut o opțiune de vot. Pe ăia care n-au zis nimic i-am dat la o parte. Deci numărul lor real nu e foarte mare.
Discuția a continuat aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci