Motivele pentru care PNL ține la piept grenada Augustin Lazăr mult după ce a fost scos cuiul de siguranță îmi sunt neclare. Poate încearcă să-l protejeze pe președintele Klaus Iohannis, disipând lovitura în masa partidului, poate mai speră că îl poate păstra pe de-acum fostul procuror general în cursa pentru un nou mandat.
USR, care nu și-a anunțat candidatul la prezidențiale, ba chiar s-a distanțat de candidatul PNL pe tema referendumului, se află în plan secund și nici nu se expune pentru alții.
Cert este că strategia de răspuns la această criză de imagine este una paradoxală. PNL a ales strategia contextualizării (așa erau vremurile), apoi a diluării răspunderii (sunt și alți procurori în politică). Asta când nu a refuzat, țâfnos, să răspundă la întrebările incomode, cum a făcut președintele partidului.
Revenind la invocarea contextului, să notăm că această reacție anulează tocmai efortul PNL de acuzare a corupților. Dacă în cazul represiunii comuniste așa au fost vremurile, în cazul tranziției nu se poate folosi același argument? De ce o dublă măsură?
Cât privește invocarea celor trei nume de magistrați comuniști aflați la vârf în politică, aici chiar că PNL își dă cu tesla în afișul electoral. Toți cei trei sunt made in PNL: Monica Macovei, via PDL, Norica Nicolai, aflată în conducerea PNL de când o știu, iar Tudorel Toader pus judecător la CCR de aceeași formațiune politică. De la partidul libertății, cum erau văzuți liberalii în anii 90 și partidul primarilor, cum era văzut PDL în epoca Băsescu, în mandatul Orban PNL se definește singur ca partidul procurorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News