EXCLUSIV  Strategia PNL pentru anihilarea USR. Câinele care își înghite coada


Campania pentru europarlamentare a debutat cu reproșurile făcute PNL-ului de către Dacian Cioloș. Elegant, aluziv, mai degrabă croit să nu supere, decât să separe apele, mesajul lui Cioloș este prea slab și vine prea târziu. 

PNL și candidatul său, Iohannis, au profitat de o greșeală strategică a USR-PLUS, încercând să anihileze riscul electoral reprezentat de noile formațiuni apărute în politica românească.

Curentul anti-sistem, partidele noi, răsărite peste noapte, se află En Marche prin Europa. Aceste mișcări contestatare se adresează oamenilor care nu au mai votat până acum sau care nu mai votau, dezamăgiți de prestația principalilor actori de pe scena politică. În România, bazinul electoral pe care se pot baza astfel de mișcări este de circa 40%.

Mișcarea anti-PSD, câinele care își înghite coada

Cine erau cei pe care îi putea pune la zid mișcările anti-sistem? În egală măsură PSD, PNL, PRM, PMP, mai nou ProRomânia, partide alcătuite din oameni vechi în politică. Poate că președintele Iohannis a câștigat alegerile poziționându-se ca un alt fel de politician. Dat tot un candidat al unui partid clasic a fost și a rămas.
În acest context, anti-sistem însemna anti-PSD, anti-PNL etc, dar și anti-Iohannis. USR, însă, a ales să se definească drept inamic al PSD. Și, mai ales al lui Dragnea. Ca urmare, USR a mobilizat electoratul nemulțumit de PSD, nu pe toți cei 40% nemulțumiți de politică. Coaliția anti-PSD nu a vizat un nou electorat după apariția USR-PLUS. Cum nu se poate îngrășa un câine care își înghite coada, tot așa forțele anti-PSD nu puteau crește, canibalizându-se. Nu făceau decât să își mute același votant de la un partid la altul.

Referendumul Fără penali devine referendumul lui Iohannis


PNL a evitat, însă, cu sprijinul lui Klaus Iohannis, să fie scos din joc de USR-PLUS. Partidul a preluat și amplificat temele prin care încerca să se afirme USR, și-a radicalizat discursul până la nivel de înjurătură (copiind metodele folsoite de mișcarea anti-sistem), iar președintele a declanșat referendumul, lăsându-i în offside pe Dacian Cioloș și Dan Barna. În loc să fie referendumul USR, care a strâns un milion de semnături, este referendumul lui Iohannis.
Tot ce a cerut electoratul anti-PSD, de la fără penali în politică la apărarea lui Kovesi până la limita infracțiunii, a fost deja realizat de Iohannis. De ce să mai votezi Cioloș în turul întâi? Apoi, odată ajuns Iohannis în turul al doilea, cum să nu îl sprijini, dacă ai un inamic comun?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel