Strategia președintelui lituanian, copiată de Băsescu pentru alegerile parlamentare

basescu
basescu

Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a reușit să numească un premier, dupa victoria stângii în alegerile legislative de luna trecută, pentru a forma noul guvern. Acesta este liderul partidului social-democrat, Algirdas Butkevicius, președintele cerându-i să apere onoarea partidului. Se pare că după modelul lituanian, Traian Băsescu va adopta aceea și strategie după alegerile parlamentare.

Dalia Grybauskaite, președintele Lituaniei, a refuzat să numească un premier din rândul partidelor care dețin majoritatea în noul Parlament, după alegerile de luna trecută. În final, presedintele Grybauskaite  l-a desemnat pe liderul social-democrat în functia de premier si i-a cerut să apere onoarea partidului său și să nu se alieze cu Partidul Muncii, acuzat de fraude electorale.

"Social-democrații au câștigat la aceste alegeri cel mai mare număr de fotolii și au ales să formeze o majoritate", a declarat președintele lituanian, după o întalnire cu Butkevicius.

Formarea viitoarei coalitii de guvernare suscita tensiuni, in conditiile in care presedintele nu este de acord cu decizia lui Butkevicius de a se alia cu pratidul Muncii, acuzat de fraude electorale si condus de controversatul om de afaceri Victor Uspaskici.

Grybauskaite i-a cerut din nou luni lui Butkevicius să apere "onoarea" partidului său și a Lituaniei și să formeze un guvern "responsabil".

În Lituania, șeful statului are puterea de a numi premierul și de a aproba compoziția guvernului, dar până acum nu și-a opus niciodată dreptul de veto, darCurtea Constituționala a precizat, într-o decizie din 1998, că președintele nu poate totuși ignora voința majorității parlamentare.

Premierul Victor Ponta a facut o paralelă vinerea trecută, într-o postare pe blogul său intitulată "Alegerile din Lituania și ignorarea votului popular. Repetiție pentru scenariul românesc?", între evoluțiile din Lituania, unde președintele a sesizat Curtea Constituționala cu privire la fraudele de la alegerile parlamentare din octombrie, și alegerile din țara noastră, din decembrie, notând "coincidențele" cu "scenariile prefigurate deja pentru alegerile din România" și subliniind că preșsedinta lituaniana, doamna Dalia Grybauskaite, este sustinută tot de PPE.

"Unii analiști politici consideră că președintele dorește instalarea unei republici prezidentiale. Dacă președintele reușeste să rupă coaliția de stânga, atunci primul pas către o republică prezidențiala ar fi făcut", argumenta atunci Ponta.

Președintele Lituaniai a vizitat România pe 12 septembrie, când a spus că țara noastră trebuie să se maturizeze și să devină mai responsabilă, dacă vrea să intre în spațiul Schengen.

Se pare că Traian Băsescu va adopta aceeași strategie ca a omologului său lituanian, marșând inițial pe teoria fraudării alegerilor de către USL și ulterior a evita să numească un premier din partea USL. După cât se pare, această metodă ar fi agreată de PPE, care se vede, spre sfârșitul mandatului la conducerea UE, că pierde tot mai mult teren, chiar și în țările tradiționale care au votat partidele care compun PPE. În acest sens este posibi ca în țările unde partidele afiliate la familia PPE vor pierde, sunt nevoite să folosească cartea șantajului mergând pănă la amenințarea reducerii de fonduri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel