Raport geostrategic: flota rusă, îndreptată și împotriva României

Foto: nydailynews.com
Foto: nydailynews.com

După anexarea peninsulei Crimeea în primăvara acestui an, Rusia a început să-și reconstruiască flota din Marea Neagră pentru a asigura dominanța regională, excluderea tuturor rivalilor și pentru a putea proiecta și mai multă putere externă, amenințând litoralul român și cel bulgar, potrivit unui articol al Fundației de cercetare globală și analiză Jamestown.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut în aprilie 2014 guvernului și ministerului Apărării să dezvolte un program pentru flota Mării Negre. Simultan, experți în apărare au sugerat dislocarea unor bombardiere în Crimeea pentru a intensifica monitorizarea activă a operațiunilor navale regionale executate de SUA și NATO. Rusia pretinde că distrugătoaele americane care pătrund în Marea Neagră reprezintă o amenințare directă față de funcționarea forțelor strategice nucleare ale Rusiei. Avioanele rusești primesc adesea misiuni de supraveghere când NATO conduce exerciții în Marea Neagră.

Ministrul rus de Externe, Sergei Shoigu, anunța în mai că Rusia va cheltui 2,4 miliarde până în 2020 pentru a echipa flota din Marea Neagră cu o nouă generație de nave de luptă, submarine și sisteme de apărare anti-aeriană.

În iulie, comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, Amiralul Alexander Vitko, le-a spus forțelor sale: "Astăzi am început să construim o flotă cu un nivel diferit de servicii aeriene, proiectile, trupe de artilerie și marinari".

Analiză DC News: CRIMEEA: Rusia vrea mai multe forțe militare în peninsulă. Moscova, iritată că NATO se concentrează asupra Mării Negre

Totodată, amiralul Anatoly Dolgov, șeful departamentului naval al Districtului Militar sudic, vorbea despre un program ce presupune cheltuieli de aproximativ 2,75 miliarde de dolari până în 2020 pentru a disloca noi unități navale și de coasă în Crimeea. Astfel, peste 30 de nave vor fi adăugate Flotei din Mare Neagră, inclusiv șase fregate, șase submarine, o navă amfibie Mistral și alte portelicoptere de dimensiuni mai mici. În același timp, Moscova ar urma să-și întărească puterea de la Marea Neagră, între altele, cu avioane de luptă SU-27SM, MIG-29, elicoptere Ka-27 ASW și elicoptere de atac Ka-52K. Până în 2016, un regiment de bombardiere cu rază lungă TU-22M3 va fi dislocat la Gvardeyskoye (15 km nord-vest de Simferopol).

Dacă Moscova va adăuga și Forțele de Reacție Rapidă, care includ Forțele pentru Operațiuni Speciale, la actuala prezență militară din Crimeea, va avea o putere formidabilă de atac ce poate acoperi întreaga zonă a Mării Negre.

Navele Mistral, pe care francezii ar urma să le livreze Rusiei (tranzacție deocamdată suspendată), sunt vitale pentru planurile Rusiei în Marea Neagră și alte teatre. Cu ajutorul acestor portelicoptere, Moscova ar putea opera asalturi aeriene pe țărmurile Mării Negre și Mării Azov din sudul Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării anunța săptămâna trecută că Moscova intenționează să-și crească forța militară din Crimeea ca urmare a "escaladării bruște" a crizei din Ucraina.

"Am vazut declarația oficialilor ruși că trebuie să crească nivelul de armament din Crimeea, unde au 25.000 de militari, avioane de vânătoare, o flotă uriașă la Sevastopol și 108 guri de tun de calibrul peste 100. Pe aceste dotări vor să măreasca nivelul de prezență și sisteme de apărare anti-aeriene", declara ulterior președintele României, Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel