Strategii comune pentru salvarea planetei: Consultări între Guvern și mediul academic pe tema schimbărilor climatice

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a prezidat astăzi, la Palatul Victoria, o rundă de consultări cu reprezentanți ai mediului academic din întreaga țară, în perspectiva dezvoltării unei viitoare colaborări cu instituțiile centrale în sfera schimbărilor climatice și a tranziției energetice.

Consultările au fost organizate sub egida Comitetului interministerial privind schimbările climatice, în parteneriat cu Departamentul Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale, din partea căruia a participat consilierul de stat, Alexandra Bocșe.

”Ne-am propus ca prin acest demers să valorificăm competențele și capacitatea de care dispune mediul academic în problematicile schimbărilor climatice și să implicăm specialiști din universități pentru a contura împreună cu reprezentanții instituțiilor centrale cele mai bune programe și politici publice în domeniu. Guvernul susține, totodată, formarea generațiilor noi de specialiști, prin alinierea ofertelor curriculare la nevoile actuale ale pieței în privința specializărilor conexe zonei de tranziție către o economie verde si combaterea efectelor  schimbărilor climatice”, a declarat Șeful Cancelariei Prim-ministrului.

Schimbările climatice și tranziția verde se numără printre preocupările de ordin strategic ale Guvernului, inclusiv în domeniul educației. “Există deja programe implementate în acest sens, iar din 2025 ele vor beneficia și de sprijin financiar, prin colaborarea între Ministerul Educației, Ministerul Mediului și Administrația Fondului de Mediu”, a punctat, la rândul său, ministrul Educației, Ligia Deca.

Prezent, de asemenea, la discuțiile cu mediul academic desfășurate la Palatul Victoria, secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Andrei Alexandru, a menționat că proiectele care includ și componente vizând combaterea efectelor schimbărilor climatice, tranziția verde și digitalizarea au cel mai mare potențial de a îndeplini criteriile de eligibilitate în cadrul programelor de finanțare.

Alte aspecte evidențiate au fost necesitatea de a implica în elaborarea programelor și a politicilor publice de climă a cât mai multor experți români, care cunosc cel mai bine realitățile din România, schimbul de bune practici și dezvoltarea dialogului dintre instituțiile centrale, mediul academic și mediul privat, susținerea programelor de cercetare, precum și stimularea investițiilor în campusuri duale integrate, pentru a oferi astfel posibilitatea pregătirii studenților pe niveluri diferite de specializare adaptate la cerințele pieței în domeniu.

“Reprezentanții Guvernului și ai celorlalte instituții centrale cu atribuții vor continua acest dialog cu reprezentanții mediului academic, pe baza unei liste de propuneri referitoare la temele evocate în cursul discuției de astăzi”, au precizat consilierul de stat din cadrul Administrației Prezidențiale, Alexandra Bocșe, și consilierul de stat pentru tranziție energetică și schimbări climatice din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Alina Jalea, se arată într-un comunicat al Guvernului României.
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel