Stratfor: SUA trebuie să dezvolte o strategie la Marea Neagră. România, un element-cheie

Foto: http://www.blogcdn.com
Foto: http://www.blogcdn.com

Agenția de analize geostrategice și prognoze Stratfor scrie că Statele Unite ar trebui să dezvolte o strategie pentru un element geostrategic vital: Marea Neagră. Planul ar trebui să graviteze în jurul a doi parteneri "critici" ai Washingtonului în regiune: Turcia și România.

Fondatorul Stratfor, George Friedman, scrie în analiza  "Irak, Ucraina și o strategie pentru Marea Neagră" că SUA este singura putere care poate oferi garanții României, Ungariei și Poloniei în fața unei eventuale agresiuni rusești. Același lucru se poate spune și despre șiiți și kurzi, pe care SUA i-a abandonat în ultimii ani, presupunând că se pot descurca de unii singuri, consideră Friedman.

"Problema ivită acum pentru SUA este cum să structureze această susținere, din punct de vedere fizic și conceptual. Par a fi două teatre distincte și deconectate, iar puterea americană este limitată (...) Dar concepția strategică a SUA trebuie să evolueze de la a vedea aceste teatre ca distincte la a le vedea drept două aspecte diferite a aceluiași teatru: Marea Neagră", scrie Stratfor.

Agenția susține că o strategie pentru Marea Neagră ar forța definirea a doua relații cheie pentru SUA: cu Turcia și România.

"A doua țară critică este România. Convenția de la Montreux nu permite tranzitul nelimitat al forțelor navale în Marea Neagră prin (strâmtoarea) Bosfor, controlată de Turcia. România, cu toate astea, este o națiune riverană Mării Negre și nu i se aplică nicio limitare, deși puterea sa navală de luptă se bazează pe câteva fregate vechi și jumătate de duzină de corvete. Dincolo de a fi o potențială bază aeriană pentru operațiuni în zonă, în particular în Ucraina, a sprijini România în contruirea unei forțe navale semnificative în Marea Neagră  - posibil prin a include nave amfibii - ar crea o forță de prevenire împotriva Rusiei și ar motiva Turcia să coopereze cu România și, pe cale de consecință, să lucreze cu SUA", scrie Stratfor.

Șeful NATO semnalează un risc de conflict România - Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel