Stratul de gheață din Groenlanda se subțiază. Suntem în pericol?

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Bucățile de gheață colectate recent din Groenlanda oferă informații despre condițiile climatice din zonă, iar veștile nu sunt deloc bune. E posibil ca, în viitor, să nu mai avem zăpadă?

Printre altele, s-a dezvăluit că perioada 2001-2011 a fost cu 1,5 °C mai caldă decât media secolului al XX-lea. „Aceste date arată că încălzirea din 2001 până în 2011 diferă în mod clar de variațiile naturale din ultimii 1.000 de ani. Am fost surprinși de cât de evidentă a fost cu adevărat această diferență”, a spus dr. Maria Hörhold, de la Institutul Alfred Wegener, într-un comunicat, potrivit EurekAlert!.

Gheața și zăpada, pe cale de dispariție

În Groenlanda, în ultimii ani, s-au topit cantități imense de gheață. Cu toate acestea, înregistrările datează doar de câteva decenii, așa că sunt necesare mai multe informații pentru a completa imaginea în ansamblu. În unele locații, cantitatea de zăpadă care se depune anual este aproape infimă, în ultima perioadă.

Echipa a calculat, de asemenea, câtă apă provenită din topire s-a produs în Groenlanda în fiecare an, între 1871 și 2011, combinând măsurătorile masei de gheață prin satelit din ultimii ani și datele anterioare ale stațiilor meteorologice. „Am fost uimiți să vedem cât de strâns sunt legate temperaturile din interior de drenajul apei de topire la nivelul Groenlandei care, la urma urmei, are loc în zonele de altitudine joasă de-a lungul marginii calotei de gheață de lângă coastă”, a mai spus Hörhold.

Câmpuri verzi pe locul Groenlandei?

O caracteristică surprinzătoare a rezultatelor studiului este diferența dintre clima centrală a Groenlandei și cea a restului Arcticii. La un moment dat, unii au susținut că numele Groenlandei (Greenland – țara verde) ar avea legătură cu faptul că, demult, această regiune ar fi fost acoperită de câmpuri verzi. Istoricii cred, în schimb, că Erik cel Roșu a fost doar un om de marketing destul priceput. Pe baza acestor ipoteze ciudate, unii au ajuns la concluzia că Groenlanda și, implicit, întreaga lume, ar fi fost mai caldă la sfârșitul Evului Mediu decât astăzi, discreditând astfel încălzirea globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel