Dominique Strauss-Kahn a criticat, în cadrul unei conferinţe realizate de o companie de internet chinezească „NetEase.com" la Beijing, decizia liderilor europeni privind înființarea Fondului European de Salvare, deoarece, în opinia sa, această acțiune denotă o proastă gestionare a crizei.
Fondul European de Salvare, realizat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, de 640 miliarde de euro, nu poate acționa în timp util, întrucât sunt necesare ”aprobări politice care necesită luni de zile pentru a fi obţinute”.
Dominique Strauss-Kahn, fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, în prima sa ieșire publică la Beijing, după scandalul în care a fost implicat, a menţionat că liderii europeni s-au concentrat prea mult pe datoriile zonei euro şi foarte puţin pe creşterea economică.
În viziunea lui Dominique Strauss-Kahn, există o ”criză a creşterii economice, nu a datoriilor" și a estimat o creștere economică mult sub potențial pentru următorii șapte ani, în condițiile în care viziunea economică a liderilor europeni nu se va schimba.
Potrivit fostului șef a FMI, constituirea Fondului European de Salvare nu este suficientă pentru readucerea încrederii investitorilor în politicieni, atât timp cât liderii europeni au fost mai interesați de datoriile zonei euro și mai puțin pe creșterea economică. De asemenea, Dominique Strauss-Kahn este nemulțumit de decizia statelor europene care, pentru a putea beneficia de împrumuturile de la FMI, au acceptat să-și reducă cheltuielile publice.
Problemele economice ale Europei s-au intensificat datorită austerității impuse, pe fondul cererii reduse care a determinat ca plata datoriilor să devină anevoioasă. „Este o criză a creşterii economice. Şi sub criza creşterii se ascunde o criză a conducerii" a adăugat Domique Strauss-Kahn.
Potrivit recomandărilor lui Dominique Strauss-Kahn, China este un actor care trebuie implicat mai mult pentru scoaterea economiei globale din criză. Totodată, China și alte țări dezvoltate ar avea de câștigat dacă ar fi de acord să ofere ajutor economiei UE, a adăugat fostul șef al FMI.
Deși nu a specificat ce sumă ar trebui să împrumute China statelor Uniunii Europene sau prin intermediul FMI, Dominique Strauss-Kahn a precizat că pentru Beijing va fi un pas important pentru un vot de încredere din partea Fondului, ceea ce nu va angaja însă Europa cu un răspuns favorabil la solicitările Chinei de a i se spori influența în cadrul FMI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News