Prof. dr. Adrian Streinu - Cercel a vorbit despre pandemia de coronavirus, despre ce ar trebui să facem, când va fi vârful în România, dar și cum putem scăpa de acest virus.
"Noi am avut o intrare masivă între concetățeni români veniți din Italia. Ce vedem în momentul de față sunt cazurile de contact pe această relație. Nu trebuie să fii savant ca să-ți dai seama că avem concetățeni care trăiesc în Spania și care s-au repatriat în ultima perioadă. O parte din acești concetățeni aduc cu ei virusul. Cei care au fost în carantină și s-au dovedit ulterior a fi pozitivi pentru acest coronavirus au venit din această relație.
Știți că există un indicator care spune cam care ar fi rata de atac. În momentul de față se vorbește despre o rată de atac de 2,5-3. Dacă mai luăm în calcul faptul că într-un an - un an și jumătate circulația virusului ar trebui să ajungă undeva la 80% din populație și luăm în calcul 19 milioane de oameni cât are România, calculul e simplu", a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel, în direct la Antena 3.
"Cum se traduce povestea asta în viața de zi cu zi? Trebuie să ținem cont că avem copii, adulți tineri și mai puțin tineri și avem persoane în vârstă. Acest virus ne-a spus că nu se atinge prea mult de copii și oamenii tineri, dar are o problemă cu cei în vârstă. Trebuie să-i protejăm pe cei în vârstă. Trebuie să limităm circulația celor tineri. Tinerii nu trebuie să-și viziteze părinții, bunicii, străbunicii. Dacă vor să-i ajute, le cumpără cele necesare și le lasă bagajele la ușă", a completat el.
Citește și: Grupa de sânge predispusă la COVID-19. Care este și ce spun cercetătorii chinezi
"Primul vârf al epidemiei de coronavirus va fi după Paște. Avem două valuri care vor fi foarte active. Primul după Paștele catolic, al doilea după Paștele ortodox. Se adună familia la masă. Acest lucru fiind cunoscut, calculele sunt ușor de estimat. Dacă punem alături de această întrunire familială un interval de 7-8 zile, cât este incubația medie, vom avea vârfuri de apariție a incidenței îmbolnăvirilor. Ne așteptăm să apară îmbolnăvirile. Vor fi cu un potențial sever", a adăugat Streinu-Cercel.
„Dacă dăm un stop-joc tuturor, nu se va întâmpla absolut nimic. Toată lumea stă acasă, se blochează absolut tot, opt sau, ideal, zece săptămâni. Apoi, viața își revine, automat, la normal", a avertizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu