Depistarea precoce a infecţiei cu virus hepatitic C este cu atât mai importată, cu cât, în prezent, există scheme terapeutice 'foarte potente', ce vindecă această infecţie.
Aceste medicamente pot vindeca în proporţie de peste 98-99%, a declarat presei, miercuri, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, Adrian Streinu Cercel, care a participat la lansarea campaniei de testare stradală pentru depistarea hepatitei C.
Streinu-Cercel a spus că în România s-au făcut "progrese extraordinare" în ceea ce priveşte terapia hepatitei C, precizând că numărul pacienţilor care au acces la terapie a crescut de la 6.000 în 2016, la peste 12.000 în 2017.
"Rezultatele pe care le-am avut în anul 2016 cu privire la aceste scheme de tratament au fost deosebite, în sensul că peste 5.700 de oameni s-au vindecat în proporţie de 99,32%", a spus Streinu Cercel. El a arătat că, în condiţiile în care există aceste scheme de tratament ce vindecă infecţia cu virus hepatitic C, până la introducerea de către Ministerul Sănătăţii (MS) a programelor naţionale de screening, este important să se realizeze, în continuare, testarea gratuită stradală în vederea depistării precoce a infecţiei.
[citeste si]
Potrivit lui Streinu Cercel, după testarea stradală gratuită urmează etapa a doua a campaniei ce se derulează printr-un lanţ de farmacii, persoanele putând completa un chestionar on-line, ulterior fiind programate pentru efectuarea acestei testări gratuite, iar apoi în spitale şi se adresează întregului personal al acestor unităţi medicale.
Streinu Cercel a precizat că Programul naţional de terapie în cazul hepatitei C, ce se derulează prin CNAS, cuprinde în prezent 12.000 de pacienţi, dintre care 10.000 sunt cu boală avansată şi medie iar 2.000, cu ciroză decompensată, ce reprezintă o urgenţă din punct de vedere terapeutic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu