În perioada alegerilor, polarizarea electorală este cea care distruge relațiile personale. Iată ce ne spun specialiștii!
Alexandru Păunescu, psihoterapeut psihanalitic, oferă informații suplimentare despre acest subiect și împărtășește câteva strategii de supraviețuire într-un interviu realizat cu astrologul Daniela Simulescu pentru DCNews, DCNewsTV și Astrosens.
Nu mai este niciun secret faptul că sănătatea mintală ne este afectată în perioada alegerilor. Stresul din ultimele zile ne acaparează, trebuie să recunoaștem, ne strică relațiile personale și ne complică viața cu adevărat. Conform lui Alexandru Păunescu, anxietatea este o reacție normală în acest context, însă devine problematică atunci când depășește anumite limite și începe să influențeze viața personală și percepțiile. Dacă persistă și este amplificată de conflicte, aceasta poate conduce la epuizare și frustrare.
Care sunt emoțiile principale din perioada alegerilor?
Psihoterapeutul ne-a răspuns: "Principalele emoții sunt cele legate de anxietate, de epuizare, de furie, de dispreț, de conflict.”
Ce impact au rețelele sociale asupra comportamentului? Cu alte cuvinte, de ce tot consumăm informații din sfera electorală dacă știm că ne dăunează?
„Ei bine, principala caracteristică a rețelelor sociale, cel puțin acum, în ceea ce ne privește, este acest conținut audiovizual, care prinde mai bine la ceea ce se întâmplă în interior, la lumea noastră interioară și fantasmatica, care este în imagini și în sunete. Este absolut evident că generațiile actuale sunt atrase de rețelele sociale care funcționează pe acest principiu de audiovizual. (...) De exemplu, TikTok-ul pune la dispoziție o formă de conținut foarte facil. Însă, consumat excesiv, duce la o formă de lipsă de memorie, adaugă Alexandru Păunescu. Consumăm compulsiv conținut care să ne satisfacă dorințele de moment. De aceea, TikTok activează această gratificare instantă a unor dorințe.
Ce este, însă, benefic la TikTok, este că reușește să conecteze mai mulți membri într-un singur loc. Deci este o formă de conectare și o formă de a aduce oamenii aproape, dar nu într-un spațiu fizic, ci într-unul virtual. Problema este la acest spațiu virtual că nu are limite. Este foarte periculos, pentru că se poate ajunge la derapaje foarte periculoase. În principal, ceea ce ține de acest consum rapid de informație, de conținut, diminuează simțul critic.”
Psihanalistul continuă: "Această formă de abuz, de stat prea mult pe anumite rețele sociale, este întreținută de un comportament. Nu se întâmplă fără consimțământ. Ce este interesant la rețelele sociale este faptul că acest comportament pe care noi îl avem poate fi tradus în niște algoritmi. Întotdeauna există niște indicatori ai preferințelor noastre, niște tipare care se repetă tot timpul. Putem spune că ne atrag în capcană, așa că ajungem la un comportament obsesiv-compulsiv în care consumăm încontinuu aceste lucruri, deși efectele statului pe aceste rețele asupra sănătății, asupra relațiilor, sunt, evident, negative.”
Ce e de făcut?
„Primul pas pe care ar trebui să îl facem ar fi pasul înapoi! Trebuie să vedem de unde vine problema, cum putem scăpa de acest comportament de a petrece prea mult timp pe rețelele sociale, mai ales în ceea ce privește alegerile. Fără auto-reflecție, nu putem ieși din acest angrenaj.
Sevrajul acesta este asemănător în toate formele de dependență. Este drept că rețelele sociale sunt foarte la îndemână, la doar un click distanță. Este, pe de altă parte, un avantaj, dar și un dezavantaj, pentru că putem vorbi despre o posibilă dependență.", conchide Alexandru Păunescu pentru DCNews, DCNewsTV și Astrosens.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News