EXCLUSIV  Stresul, impact major asupra creierului. Psiholog: ”Când apare stresul, pierdem 200-300 de neuroni pe secundă. Cât inumitatea ne este jos, nu se mai refac”

FOTO: Freepik @wayhomestudio
FOTO: Freepik @wayhomestudio

Psihologul clinician Ștefan Păun a explicat în emisiunea Ultrapsihologie de ce este important să gestionăm stresul.

Stresul și distresul fac parte din existența noastră, fiecare dintre ele având un anumit impact asupra vieții. Psihologul clinician Ștefan Păun a explicat de ce este important să gestionăm stresul, dar și care sunt riscurile la care ne supunem când suntem stresați.

”Un om nu poate sta în stres tot timpul, 24 de ore din 24 nu ai cum să stai în stres. În momentul în care depășește o anumită limită și nu mai poți controla emoțional lucrurile apar tot felul de tulburări, inclusiv cele de somn, este distres.

Și atunci, trecem linia foarte fină, așa cum și linia între normalitate și anormalitate este foarte fină și este pusă de unele evenimente din viața noastră în care trecem dincolo și nu mai putem reveni și trecem în sfera patologiei.

Dacă reușim să gestionăm, cu stresul care ne face să funcționăm, vom trece întotdeauna în zona sănătății, a rezolvării lucrurilor, în zona pro-activă a rezolvării lucrurilor”, a explicat psihologul clinician Ștefan Păun în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News.

Ștefan Păun: ”Cât imunitatea ne este jos, nu se mai refac”

Întrebat cum se pot ”regla” persoanele care se află în distres, acea formă nocivă de stres,  psihologul a afirmat că ”de obicei intervine incapacitatea de a rezolva acest lucru”, mai mult, ”începe retragerea socială, frica sau rușinea de stigmatizare că este într-un fel anume, rușinea că începe să facă ceva și nu poate duce la bun sfârșit, incapacitatea de a memora lucrurile sau chiar uitare. (...)

Atunci când apare stresul, din secunda următoare, când hipotalamusul a început să instaleze în sângele nostru moleculele de stres, peptidele, fracțiuni de proteine, începem să pierdem, după vârsta de 20 de ani în sus, între 200-300 de neuroni pe secundă. Pe perioada stresului, cât imunitatea ne este jos, nu se mai refac. Nu poate să existe această neuroplasticitate.

Neuroplasticitatea este capacitatea de a reactiva din masa cerebrală, rescriind traseele neuronale, iar acest lucru nu se face decât atunci când nu există factorii de stres”, a mai spus psihologul.

Citește și: ”Lipsa stresului înseamnă moarte”. Când face ravagii în organism. Psiholog: Majoritatea bolilor apar atunci

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel