EXCLUSIV  ”Lipsa stresului înseamnă moarte”. Când face ravagii în organism. Psiholog: Majoritatea bolilor apar atunci

FOTO: Freepik @creativeart
FOTO: Freepik @creativeart

Psihologul clinician Ștefan Păun a vorbit la Ultrapsihologie (DC News) despre stres și impactul pe care îl are asupra persoanelor cu anxietate.

”Stresul, în condițiile actuale, în care trăim ceea ce trăim, din toate punctele de vedere, reprezintă o accelarare a trăirilor, nu poate fi eliminat. În sensul eliminării sau al controlului pe care îl putem avea, din punctul de vedere al lui Hans Selye, lipsa stresului înseamnă moarte.

Deci, atunci când nu există stres, pur și simplu nu există stimuli, nu reacționăm în niciun fel, simțim că nu trăim, trece viața pe lângă noi. Atunci este benefic.

Știința vine și spune că atunci când există un stimul de tipul emoțiilor, trăim, avem lucruri de făcut, trăim și suntem acceptați, trăim și nu suntem acceptați, în noi se elimină o serie de substanțe chimice pe care hipotalamusulul, care este o fabrică de peptide și neuropeptide, care sunt proteine și fracțiuni de proteine pe care organismul le face pentru fiecare gând, pentru fiecare mod de a privi lucrurile.

Noi, în subconștientul nostru, instalăm un traseu neuronal care ne face să ne simțim într-un fel”, a declarat Ștefan Păun, psiholog clinician, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News.

Cu un număr tot mai mare de persoane care suferă de anxietate, psihologul Păun face referiri importante în privința asocierii dintre stres și anxietate, în sensul beneficiilor pe care le poate da stresul.

”Dacă este într-o limită în care mă face să fiu vigilent și să pot să îmi găsesc mecanismele de apărare și de a putea să mă simt că pot rezolva lucrurile și că termenele limită le pot duce la bun sfârșit, este benefic.

Dacă el depășește, se trasformă în ceea ce înseamnă distres, este nociv și face ravagii în organismul nostru, începând cu sistemul imunitar.

De exemplu, se pregătesc elevii/studenții de examene. În perioada premergătoare intră într-o stare de stres, dar care este atât de toxic, distres de fapt, care face ca imunitatea să scadă și s-a dovedit științific că majoritatea bolilor apar atunci. 

Imunitatea scade, celula nu mai admite, pe stres, dar nici nu mai ies materialele care trebuie eliminate, nu mai există absorbție de nutrienți și atunci ele intră într-o zonă în care sistemul imunitar scade foate mult”, a mai spus psihologul clinician.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel