Strigă pământul după ploi! Seceta pedologică, prezentă în mai toată ţara

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Seceta pedologică se va menţine în Dobrogea, dar şi în zone din Muntenia, Moldova, Transilvania şi Banat, unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 16 - 22 martie 2023.

„În cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, Transilvania şi Banat, local în estul, nordul, nord-vestul, centrul şi sud-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, local în nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei, sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului”, susţin specialiştii ANM citaţi de Agerpres.

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă şi pomicole vor evolua în general normal în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde izolat vor fi posibile stagnări temporare de vegetaţie.

Potrivit ANM, pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în continuare medie şi bună la cele înfiinţate în epoca optimă şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, în semănăturile întârziate, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă, în special pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol. „Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor afla la înfrăţire (20-100%) şi alungirea paiului (10-30%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (40-100%). În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, cultura de rapiţă din Dobrogea, Transilvania, Muntenia şi Moldova va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze)”, arată analiza agrometeo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel