Stroe, întâlnire de gradul zero cu ministrul german anti-imigranţi. Germania şi Marea Britanie, front comun împotriva "turismului social"

stroe friedrich
stroe friedrich

Planurile lui David Cameron pentru imigranţii români şi bulgari, care sunt acuzaţi că practică turism social, i-au revoltat pe unii membri ai Parlamentului European, dar şi pe politicieni ai Regatului Unit. Cu premierul conservator al Marii Britanii rezonează însă ministrul de Interne al Germaniei, Hans Peter Friedrich. El este cel care a anunţat înainte de utimul Consiliu JAI că România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen şi tot el este cel care reclama că est-europenii abuzează de sistemul social german.

Marea Britanie şi Germania vor încerca să pună presiune în subiectul migraţiei şi să ceară măsuri clare la următoarea întâlnire a miniştrilor de Interne ai statelor membre UE, care va avea loc pe 5 decembrie.

"Comisiei i se solicită un răspuns în raportul final pentru Consiliul din decembrie, la problemele şi îngrijorările legitime ale statelor membre, dar şi indentificarea unor soluţii reale", a declarat un purtător de cuvânt al lui Friedrich pentru Der Spiegel. Din punctul de vedere al germanilor, asta se referă în particular la ce măsuri şi sancţiuni sunt permise împotriva "abuzării de libera circulaţie stabilită de legile europene".

"Aceasta este valabilă în special pentru bariere temporare de re-intrare", a adăugat purătorul de cuvânt.

Ministrul de Interne german a stârnit nemulţumirea chiar a unor parlamentari nemţi atunci când cerea, la începutul lunii martie, limitarea accesului imigranţilor săraci din UE şi România prin neacordarea unei vize, după ce s-a descoperit că unii dintre aceştia utilizau sistemul german de asigurări sociale de doi ani, cât și solicitarea ca cele două țări să plătească aceste cheltuieli.

Date oficiale de la Oficiul German pentru Muncă, citate de agenţia bulgară Dnevnik, arată că imigranţii din Bulgaria şi România nu contează, de obicei, pe ajutorul social. În 2012, aproximativ 176.000 de persoane din cele două ţări au venit în Germania, dintre care 88.000 s-au întors acasă. De asemenea, până la sfârşitul lui 2012, aproape 100.000 de bulgari şi români au muncit pe bază de contract, având astfel acces legal la sistem, potrivit aceleiaşi surse, care adaugă că numărul şomerilor bulgari a crescut cu 35%, la 11.606, dar nivelul este sub media şomerilor străini din Germania.

Premierul britanic David Cameron a lansat o polemică aprinsă la nivel european, arătându-se îngrijorat de est-europenii care vin în Regatul Unit pentru a beneficia de sistemul de ajutor social al englezilor. "Libera circulaţie trebuie să fie mai puţin liberă", argumenta el într-un editorial publicat vineri în Financial Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel