Mitropolitul Epifanie al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a declarat pentru "Ukrainska Pravda" că structurile Bisericii Ortodoxe Ruse au fost incluse în pregătirea agresiunii ruse şi în desfăşurarea acesteia împotriva statului ucrainean.
”Este regretabil să vezi că 'lumea rusă' a făcut din instituţiile bisericeşti unul dintre instrumentele agresiunii sale. Patriarhia Moscovei, condusă de Kirill Gundiaev, este într-o supunere sclavagistă faţă de tirania Kremlinului şi îi serveşte drept instrument. Structurile Bisericii Ortodoxe Ruse - iar acest lucru nu este observat doar de noi, ci este şi recunoscut de experţi internaţionali independenţi - au fost incluse sistematic în pregătirea agresiunii împotriva Ucrainei şi în implementarea acesteia" - a remarcat liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.
Prin urmare, potrivit lui Epifanie, o parte integrantă a rezistenţei ucrainene este ruperea completă a tuturor legăturilor de subordonare cu Patriarhia Moscovei, care încă mai controlează o parte a ortodocşilor din Ucraina.
"La nivel declarativ, organizaţia religioasă care îşi spune Biserica Ortodoxă Ucraineană se presupune că se distanţează de patriarhul său şi de Biserica Rusă, dar, în realitate, rămâne subordonată acestora", a adăugat mitropolitul de Kiev.
Epifanie consideră că această situaţie poate fi îndreptată doar de o interdicţie legislativă care să interzică organizaţiilor religioase din Ucraina să se subordoneze centrelor religioase ruseşti.
"Deoarece Kremlinul le-a transformat în centrele sale de influenţă, din cadrul cărora lideri ortodocşi, musulmani, protestanţi şi alţi lideri religioşi din Federaţia Rusă ajută agresorul şi găsesc justificare pentru crimele acestuia. Ucraina are dreptul să se apere împotriva agresiunii hibride ruseşti în domeniul spiritual, aşa cum se apără pe câmpul de luptă" - a conchis mitropolitul Epifanie al Ucrainei, potrivit Rador.
Sprijinul oferit crimelor lui Putin de Biserica Ortodoxă Rusă și de patriarhul Kirill a scindat Biserica Ortodoxă mondială, ba chiar a dus la apariția unor mișcări de contestare a autorităților religioase în interiorul clerului rus, scrie Reuters.
Din cei 260 de milioane de creștini ortodocși din lume, circa 100 de milioane trăiesc în Rusia. Patriarhia de la Moscova încearcă să își mențină sau extindă influența asupra unor Biserici Ortodoxe din străinătate, dar războiul a afectat poziția rușilor în Ortodoxie, expunând Biserica și patriarhul său ca agenți ai dictatorului de la Kremlin.
Ucraina are în jur de 30 de milioane de credincioși ortodocși, divizați între Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată Patriarhiei Moscovei și alte două Biserici Ortodoxe naționale. Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut autocefalia (independeța) Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News