Delicioși, răcoroși și de sezon, cam acestea ar fi atuurile cunoscute ale strugurilor. Pe lângă acestea, însă, ei conțin o foarte bogată colecție de vitamine care protejează organismul de boli cronice și grave.
Strugurii sunt cultivați de mii de ani și au fost venerați de mai multe civilizații antice, mi ales sub formă de vin. Există multe tipuri de struguri: verde, roșu, negru, galben și roz, care cresc în vii cultivate în climă temperată din întreaga lume, inclusiv în Europa de Sud, Africa, Australia și America de Nord și de Sud. Dar efectele benefice ale strugurilor sunt adesea ignorate. Iată de ce bine să consumi struguri.
1.Sunt o colecție de nutrienți și vitamine.
Strugurii sunt bogați în câțiva nutrienți importanți. O ceașcă (151 de grame) de struguri roșii sau verzi conține următoarele elemente nutritive:
- Calorii: 104,
- Carbohidrați: 27,3 grame,
- Proteine: 1,1 grame,
- grăsimi: 0,2 grame,
- fibre: 1,4 grame,
- Vitamina C: 27% din cantitatea zilnică recomandată,
- Vitamina K: 28% din cantitatea zilnică recomandată,
- Tiamină: 7% din cantitatea zilnică recomandată,
- Riboflavină: 6% din cantitatea zilnică recomandată,
- Vitamina B6: 6% din cantitatea zilnică recomandată,
- Potasiu: 8% din cantitatea zilnică recomandată,
- Cupru: 10% din cantitatea zilnică recomandată,
- Mangan: 5% din cantitatea zilnică recomandată.
De asemenea, aceiași cupă de struguri (151 de grame) asigură mai mult de o pătrime din cantitatea zilnică recomandată devitamina K, o vitamină grasă solubilă vitală pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.
Strugurii sunt și o importantă sursă de vitamina C, un nutrient esențial și un foarte puternic antioxidant necesar sănătății țesuturilor.
2. Conținutul puternic antioxidant previne apariția bolilor cronice
Antioxidanții se găsesc și în plante sau fructe. Ei ajută la repararea leziunilor cauzate de radicalii liberi, care sunt molecule dăunătoare ce provoacă stres oxidativ. În numeroase studii, stresul oxidativ a fost asociat cu mai multe afecțiuni cronice, inclusiv diabet, cancer și boli de inimă. Același stres oxidativ duce și la îmbătrânirea prematură.
Strugurii conțin un număr mare de compuși antioxidanți puternici. De fapt, în aceste fructe sunt incluse pe lista celor peste 1.600 de alimente naturale benefice, arată un studii incluse în Biblioteca Națională a Institutului de Sănătate Publică din Statele Unite ale Americii.
Cea mai mare concentrație de antioxidanți se găsește în pielea și în semințele strugurilor. Din acest motiv, cea mai mare parte a cercetărilor asupra strugurilor s-au efectuat folosind extracte din acestea. Strugurii roșii conțin un număr mai mare de antioxidanți din cauza antocianelor care le dau culoarea. Antioxidanții din struguri se păstrează chiar și după fermentație, motiv pentru care și vinul roșu are, de asemenea, un conținut ridicat din acești compuși.
Un alt antioxidant prezent în struguri este resveratrolul, care este clasificat ca un polifenol, iar numeroase au evidențiat beneficiile sale, arătând că protejează contra bolilor de inimă, reduce glicemia, reduce riscul de apariție a cancerului și este benefic la tratarea acestui tip de afecțiune, pentru că blochează răspândirea celulelor cancerigene în corp (cum e cazul cancerului de colon, de sân etc.)
Strugurii conțin, de asemenea, vitamina C, beta-caroten, quercetin, luteină, licopen și acid ellagic, care sunt, și ei, antioxidanți puternici.
Quercetinul, antocianii și catechinele din conțonutul strugurilor, au, de asemenea, efecte benefice contra cancerului.
3. Reduc tensiunea
O cupă de 151 de grame de struguri conține 288 mg de potasiu, adică 6% din cantitatea zilnică recomandată. Acest mineral menține
Acest mineral este necesar pentru menținerea unor valori sănătoase de tensiune arterială.
Un nivel scăzut de potasiu este legat de apariția hipertensiunii, crește riscul de declanșare a bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.
4. Reduc colesterolul
Compuși din struguri scad absorbiția colesterolului „rău" LDL, protejând organismul, după cum a dovedit-o un studiu realizat pe 69 de oameni care au mâncat zilnic, timp de două luni, jumătate de kilogram de struguri.
În plus, dietele bogate în resveratrol, cum ar fi cea mediteraneană, spre exemplu, s-a dovedit că duc, și ele, la scăderea colesterolul LDL.
5. Conțin compuși benefici pentru sănătatea ochilor
Un studiu realizat pe șoareci de laborator a arătat că animalele care mănâncă zilnic struguri aveau mai puține semne de afectare a retinei și o mai bună funcționare a acesteia decât cei care nu aveau în meniu inclus acest fruct.
Un alt studiu de laborator a arătat că resveratrolul protejează celulele retinei în fața luminii ultraviolete A, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta degenerescență macular, o boală oftalmologică a bătrâneții în urma căreia apare distrugerea vederii centrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News