STS, pe cale să devină "Departament de Telecomunicații Speciale". Ponta va numi directorul

ponta6
ponta6

Proiectul de lege prin care USL vrea să treacă Serviciul Special de Telecomunicații din subordinea CSAT în cea a MAI stipulează că STS va fi condus de un secretar de stat numit de premierul României.  Totdată, STS va fi reorganizat ca Departament de Telecomunicații Speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea STS modifică Legea 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS şi OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea MAI şi stabileşte reorganizarea serviciului ca Departament în cadrul MAI, scrie Mediafax.

STS va deveni o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat, toți numiți și eliberați din funcție de prim-ministru.

Proiectul mai precizează că, la momentul intării în vigoare, MAI va prelua de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente, conform sursei citate. Proiectul abrogă o serie de articole din Legea STS care prevăd că serviciul se află în coordonarea CSAT.

Proiectul de lege a fost depus azi la Camera Deputaților, unde are nevoie de votul majorității. Implementarea legii ar putea fi amânată dacă va fi atacată la Curtea Constituțională.

Întrebat, luni, dacă actualul director al STS, Marcel Opriș, va fi schimbat după ce Parlamentul adoptă proiectul de lege privind mutarea Serviciului la MAI, premierul Victor Ponta a răspuns: "Nu! O să stea 100 de ani dl. Opriș în funcție!".

Noul STS, în coordonarea lui Raed Arafat

Prim-ministrul Ponta a declarat, luni, după ședința CSAT în care nu s-a ajuns la un consens privind demiterea șefului STS, Marcel Opriș, că USL va depune un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicații Speciale să treacă din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării în cea a MAI. Mai precis, să fie parte a Departamentului pentru Situații de Urgență, structură creată ca urmare a intervenției incoerente a autorităților în cazul accidentului aviatic din Apuseni. Noul Departament va fi condus de dr. Raed Arafat, care a demisionat din funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Departamentul pentru Situații de Urgență va avea în coordonare Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Inspectoratul General de Aviație, Ambulanța și unitățile de primiri-urgențe.

Băsescu nu permite demiterea lui Opriș

Pentru a doua oară în mai puțin de doi ani, unul dintre liderii USL cere în CSAT demiterea șefului STS, Marcel Opriș. În vara lui 2012 a făcut-o președintele ad-interim al României, Crin Antonescu, după ce generalul Opriș a instalat la sediul de campanie al președintelui suspendat, Traian Băsescu, o linie specială de comunicații. Decizia de demitere a directorului STS trebuie luată prin consens, iar în iulie 2012 nu a fost cazul, pentru că Iulian Fota, consilier prezidențial pe probleme de securitate, s-a opus, motivând că nu vrea să prejudicieze cariera unui "militar".

O argumentație similară a folosit și Traian Băsescu, duminică, atunci când a anunțat că nu este de acord cu plecarea generalului cu trei stele de la conducerea STS. "În ceea ce privește directorul Opriş, el  nu este om politic şi nu-l pot trata nici pe el, nici pe Coldea, nici pe Predoiu de la SIE ca pe un oameni  politici care  pot  fi schimbați ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară  şi nu-mi pot permite să-mi bat joc de ei de dragul politicului, cum n-am făcut de-a lungul anilor de când sunt președinte".

Președintele a mai acuzat că liderii USL mint în cazul tragediei din Apuseni și că STS-ului nu i se poate imputa nicio vină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel