STS, clarificări privind implicarea la alegerile prezidenţiale. Nu vor număra voturi

STS a trimis un comunicat de presă pentru a explica ce rol va avea la alegerile prezidenţiale din acest an, care se vor desfăşura pe 10, respectiv 24 noiembrie. 

"Pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral din luna noiembrie 2019 privind alegerea Preşedintelui României, organizarea activităţilor pentru pregătirea și derularea procesului electoral este asigurată prin implicarea mai multor instituţii, fiecare dintre ele având competenţe bine stabilite.

Rolul și atribuțiile Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) în cadrul procesului electoral pentru alegerea Președintelui României au fost stabilite prin legislație electorală primară, ordonanțe de urgență și hotărâri ale Guvernului, hotărâri ale Autorității Electorale Permanente (AEP), hotărâri și decizii ale Biroului Electoral Central (BEC).

Astfel, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 631/2019 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019,art. 5, Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură:

- aplicaţii informatice conform cerinţelor operaţionale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, şi anume Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), în cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum și Aplicația de centralizare a proceselor verbale, în cadrul Sistemului informatic de de centralizare a proceselor-verbale (SICPV);

- echipamente informatice şi de comunicaţii pentru implementarea şi funcţionarea sistemelor informatice și asistența tehnică necesară acestora;

- terminalele informatice pentru secţiile de votare din ţară și străinătate în vederea:

- asigurării funcționării SIMPV;

- înregistrării video-audio a operațiunilor efectuate de membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor;

- fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării și transmiterea acestora în SICPV.

- servicii de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date necesare birourilor electorale din țară.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal asigură verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot. SIMPV semnalează tentativele de vot ilegal, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale şi agregă date statistice privind prezenţa alegătorilor la vot", se arată în comunicat. 

Nu există nicio implicare a SIMPV în procesul de numărare a voturilor

Datele privind exprimarea votului de către alegători sunt obținute prin numărarea efectivă și centralizarea voturilor la nivelul secțiilor de votare, sunt consemnate în procese verbale și asumate prin consens și semnături de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și membrii acestora.

Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), din cadrul SIMPV, asigură preluarea datelor de identificare ale alegătorilor de către operatorii de calculator şi compararea acestora cu datele deja înregistrate în SIMPV, pe baza listelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

"Pentru o informare corectă și transparentă privind rolul și atribuțiile conferite prin legislație Serviciului de Telecomunicații Speciale în scopul asigurării suportului tehnic necesar desfășurării procesului electoral din luna noiembrie 2019 și pentru a evita neînțelegerea activităților desfășutate de instituția noastră, vom informa periodic asupra măsurilor tehnice și operaționale și a etapelor organizatorice stabilite pentru implementarea, testarea și punerea în funcțiune a sistemelor tehnice de comunicații și tehnologia informației, realizate conform cerințelor operaționale solicitate de AEP și INS.

Dorim să arătăm toată deschiderea noastră pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de funcționalitățile sistemelor și aplicațiilor informatice care ne-au fost solicitate să fie proiectate și implementate de către Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central. Ne exprimăm disponibilitatea de a răspunde concret la întrebările care țin de activitățile desfășurate de instituția noastră pentru furnizarea serviciilor de comunicații și tehnologia informației prevăzute prin legislație.

Vă asigurăm că aplicațiile și serviciile dezvoltate și furnizate vor respecta, ca și până acum, prevederile legale aplicabile și vor fi realizate cu utilizarea unor tehnologii moderne, în condițiile existenței unor măsuri de reziliență și securitate cibernetică adecvate", a declarat Ionel Sorin Bălan, prim adjunctul directorului STS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel