STS va trece în subordinea Ministerul de Interne

Proiectul de lege prin care STS se reorganizează ca departament de telecomunicaţii speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaţilor. În acest caz, Senatul esta Camera decizională.

Proiectul de lege a fost iniţiat de PSD, după accidentul aviatic din Apuseni,  şi se referă la modificarea Legii 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS, a OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a altor acte normative.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de act normativ.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor deoarece termenul de dezbatere - 20 martie 2014 - a fost depăşit.

Liderul deputaţilor PDL, Gheorghe Tinel, a criticat în plenul Camerei Deputaţilor adoptarea tacită a acestui proiect de lege, care vizează trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne.

"Este un proiect foarte important şi nu trebuia folosit niciun tertip pentru a eluda dezbaterea. Acest act normativ, chiar dacă dumneavoastră l-aţi pasat Senatului, ar fi trebuit dezbătut în Camera Deputaţilor. Nu putem ocoli cea mai importantă Cameră", a spus Gheorghe Tinel.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a arătat însă că atunci când se depăşeşte termenul de depunere a raportului faţă de un proiect de lege nu se mai face nicio "şmecherie", doar se aplică Regulamentul şi deputaţii nu mai au competenţă să dezbată proiectul de lege.

Potrivit acestui proiect de lege, STS se reorganizează ca departament de telecomunicaţii speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi sau eliberaţi din funcţie prin decizia primului ministru.

În proiect se mai arată că la data intrării în vigoare a acestui proiect de lege MAI va prelua de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente.

Ce spunea Traian Băsescu despre trecerea STS la MAI

Chiar în condițiile în care acest proiect va fi adoptat și de Senat, decizia de promulgare îi revine președintelui Traian Băsescu. Acesta a explicat într-o emisiune televizată  de ce Victor Ponta vrea să treacă STS în coordonarea Guvernului, spunând că vrea să dea securitatea națională pe mâna chinezilor de la Huawei. Băsescu spunea  că a înțeles jocul "murdar" făcut de Ponta, dar a precizat că "securitatea națională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o țară sau alta".

De asemenea, președintele PDL, Vasile Blaga, dar și președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu au declarat că vor contesta la Curtea Constituțională decizia de trecere a STS în cadrul MAI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel