Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) au transmis, vineri, o adresă Guvernului prin care solicită o întâlnire cu Dacian Cioloş, ministrul Educaţiei şi ministrul Finanţelor Publice. Motivul întrevederii este pentru a discuta bugetul alocat învăţământului.
'Guvernul anterior ne-a garantat că există resurse bugetare pentru a creşte semnificativ bugetul Educaţiei pentru anul 2016. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, înseamnă că nici de data asta guvernanţii nu au înţeles care le este rolul şi care sunt nevoile cele mai importante pentru a dezvolta România. Avem speranţa că noul Guvern va înţelege importanţa Educaţiei şi că o va trata prioritar, alocându-i finanţarea necesară', a declarat preşedintele ANOSR, Vlad D. Cherecheş.
Cele două organizaţii atrag atenţia asupra faptului că Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prevede alocarea anuală a cel puţin 6% din PIB pentru Educaţie.
'Astfel, s-ar ajunge la o creştere a procentului din PIB pentru învăţământul superior până în jurul valorii de 1%, prin creşterea finanţării de bază, a fondului de investiţii, a fondului de burse din învăţământul superior (şi impunerea unui procent minim de 30% din totalul fondului de burse ce să fie alocat către bursele sociale), creşterea subvenţiei pentru transport şi acordarea de reduceri de 50% pentru studenţi pentru toate tipurile de trenuri şi pentru un număr nelimitat de călătorii (eliminarea restricţiilor 'carnetului de cupoane'), precum şi creşterea subvenţiei cămine-cantine', se arată în comunicat.
[citeste si]
Ce vor tinerii de la noul Guvern
Semnatarii mai cer creşterea bugetului Programului Naţional 'Tabere Studenţeşti', alocarea specifică de fonduri din bugetul de stat pentru anul 2016 pentru planurile de acţiune aferente Strategiei Naţionale pentru Tineret 2015 şi alocarea finanţării corespunzătoare pentru cercetare, cel puţin respectând Strategia Naţională pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare.
De asemenea, ANOSR şi CNE solicită ca finanţarea universităţilor în anul 2016 să fie alocată în funcţie de indicatorii de performanţă stabiliţi de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS).
Reprezentanţii elevilor propun decontarea integrală a navetei, menţionând că din 2013 abandonul şcolar a crescut cu 1% ca urmare a deciziei luate ca aceasta să nu fie acoperită integral, în condiţiile în care statul nu oferă unităţi de învăţământ în toate localităţile de domiciliu. Elevii mai doresc acoperirea integrală a costurilor manualelor şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a, scăderea numărului de elevi la un consilier psihopedagogic de la 900/consilier la 300/consilier şi activarea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar pentru stabilirea unui cost standard per elev real ce să acopere în mod justificat şi eficient coeficienţii de finanţare pentru discrepanţe precum rural/urban, profil de studiu.
ANOSR şi CNE invită public Consiliul Naţional al Rectorilor şi federaţiile sindicale din învăţământ să susţină aceste propuneri. ANOSR reuneşte studenţi din 17 centre universitare din întreaga ţară, din 30 de universităţi, atingând un număr de peste 80 de organizaţii membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu