Având în vedere că Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătății nu au ținut cont de principiile transparenței și a fundamentării deciziilor pe consultare cu partenerii sociali în privința Ghidului de norme specifice învățământului superior în contextul pandemiei, revine universităților sarcina de a da dovadă de o mai mare responsabilitate prin crearea unui mediu educațional predictibil, coerent și sigur pentru studenți, transmite ANOSR.
"În contextul în care unele universități încep anul universitar în mai puțin de două săptămâni, observăm lipsa vădită de previzibilitate și predictibilitate oferită educației pentru începutul anului universitar 2020 – 2021. Astfel, prin prisma recomandărilor existente, Senatul universitar stabilește aplicarea unuia dintre cele 3 scenarii existente „cu 7 zile înainte de data începerii cursurilor universitare, în funcție de situația epidemiologică, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei instituții de învățământ superior în parte.”
Subliniem faptul că o singură săptămână înainte de începerea anului universitar este o perioadă absolut derizorie pentru a pretinde pregătirea studenților pentru noul an universitar. Inerent, studenții trebuie să se deplaseze sau nu în centrul universitar, trebuie să fie prezenți la procedurile de cazare sau să caute singuri un loc de cazare, iar toate aceste activități necesită printre altele și timp suficient pentru a evita aglomerarea bruscă a centrelor universitare, cât și aglomerarea mijloacelor de transport către centrele universitare.
De această dată, este fundamentală creșterea gradului de responsabilitate și asumare din partea instituțiilor de învățământ superior. Tocmai de aceea solicităm acestora adoptarea unei decizii și publicarea acesteia cu minim 14 zile înainte de începerea anului universitar, după o consultare de urgență cu comunitatea universitară, astfel încât să fie diminuată posibilitatea periclitării actului didactic. În situațiile în care acest lucru nu este posibil deoarece începutul anului universitar are loc în mai puțin de 14 zile, solicităm stabilirea cu celeritate a unei decizii la nivel instituțional și informarea de urgență a comunității universitare", transmite ANOSR.
În continuare, facem apel către universitățile românești de a asigura în mod constant procesul educațional online pentru categoriile cu risc, fără a periclita calitatea acestuia. Solicităm identificarea de urgență a unor soluții concrete și viabile prin care învățământul cu participare mixtă, fizic și online simultan, ar putea fi implementat, astfel încât accesul la actul didactic să rămână unul echitabil și incluziv. (...)
Este nevoie de o informare realizată temeinic în cadrul comunității universitare despre cum se va desfășura procesul educațional și care sunt minimele cerințe pe care un student diligent ar trebui să le respecte în mediul universitar. Mai mult decât atât, sunt absolut necesare explicații concrete din partea universităților despre modul în care va fi organizată izolarea celor diagnosticați pozitiv, spațiile dedicate și personalul responsabil. Este esențial ca instituțiile de învățământ superior să stabilească locații dedicate celor pentru care va fi obligatorie izolarea și să ofere personal pregătit, care își va putea asuma responsabilitatea pentru sprijinirea și comunicarea constantă cu aceștia dacă va fi cazul.
“Ne aflăm cu siguranță într-o perioadă marcată inerent de incertitudine iar soluțiile nu pot fi universal valabile. Fără o consultare a studenților din partea tuturor autorităților și instituțiilor competente măsurile pot fi deconectate de la problemele pe care și le pun studenții la începutul anului, de așteptările sau nevoile lor. Avem speranța că universitățile vor analiza realist și în ansamblu măsurile posibile astfel încât să asigure condițiile optime pentru desfășurarea adecvată a actului educațional, să pregătească preventiv activitățile online mai mult ca posibile în multe centre universitare și să ofere studenților predictibilitatea întregului proces.” a declarat Horia-Șerban ONIȚA, președintele ANOSR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News