În ziua de joi, 22 iunie 2023, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au primit la Palatul Elisabeta pe studenții Universității de Arhitectură și Urbanism care au participat cu proiectele lor la o competiție pentru construirea „Pavilionului Regal” din grădina Palatului Elisabeta.
Coordonată de rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, profesorul universitar Marian Moiceanu, și de decanul Facultății de Arhitectură de Interior, conferențiar universitar Oana Diaconescu, competiția a fost inițiată acum doi ani, în aprilie 2021. Studenți din ultimii ani de studii ai universității au creat proiecte pentru construirea, în partea de sud a grădinii palatului, a unui ansamblu multifuncțional pentru lunile calde, în care o diversitate de evenimente găzduite de Familia Regală să poată avea loc în aer liber: conferințe, recepții, concerte, mese rotunde și ceremonii. Primele proiecte au fost prezentate la Palatul Elisabeta în octombrie 2021, se arată pe siteul casamajestatiisale.
Concursul s-a încheiat anul acesta, iar proiectul câștigător (decis de un juriu alcătuit din profesori de la universitate), a fost astăzi premiat de Custodele Coroanei și urmează să intre în stadiul de proiectare și construcție.
Proiectul câștigător aparține studentei Daria Huțanu și este intitulat „Tabla de șah”. Pavilionul este compus din panouri culisante și șarpantă de lemn într-un cadru dreptunghiular, ce reinterpretează arhitectura tradițională românească.
Custodele Coroanei, Margareta, şi-am exprimat satisfacţia pentru finalizarea concursului.
"Vă felicit pe toţi pentru ceea ce aţi făcut. Mi-a dat mare speranţă pentru viitor. (...) Lăsăm ceva în urmă, făcut de tineri. Am încredere că avem un viitor în ţara noastră pentru că avem tineri ca voi", a spus Custodele Coroanei
La rândul său, Principele Radu a amintit că proiectul Palatului Elisabeta a fost realizat de un tânăr arhitect (Corneliu Marcu n.r.), pavilionul care se va ridica în grădina palatului fiind proiectat, peste ani, de o arhitectă tânără.
"Când acest palat a fost creat, în 1936, el a avut, în calitate de artist, pe un arhitect care avea exact vârsta dumneavoastră. Era atât de tânăr încât nu avea voie să profeseze. Legile României din acel moment nu permiteau decât absolvenţilor să capete brevet de a-şi exercita profesia de arhitect. Şi din acest motiv a lucrat cu un arhitect, aşa cum aţi făcut şi dumneavoastră cu profesorii cu mai multă experienţă, care l-a ghidat până la un punct. Nu e întâmplător faptul că după opt decenii, dumneavoastră, la aceeaşi generaţie şi aceeaşi vârstă, aduceţi în acelaşi loc un aport de creativitate şi de ştiinţă, fiindcă arhitectura e, în măsură egală, şi o artă şi o ştiinţă", a spus Principele Radu.
El a salutat faptul că şi anii '30 şi anii 2020 sunt, în România, "ani de vibrantă dezvoltare, de consolidare a libertăţilor, de rupere a barierelor".
"Sunteţi demnii continuatori ai unei minunate tradiţii interbelice, care, astăzi, trăieşte prin dumneavoastră", a mai spus Principele Radu.
Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Radu au primit, joi, la Palatul Elisabeta, un grup de studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi ai Facultăţii de Arhitectură de Interior, însoţiţi de rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", profesorul universitar Marian Moiceanu şi de decanul Facultăţii de Arhitectură de Interior, conf. dr. arh. Oana Diaconescu.
Cei doi profesori şi-au exprimat speranţa ca proiectul ales să fie pus în practică pentru ca membrii Casei Regale să se bucure de "un spaţiu semnificativ, care are expresivitate şi care face ca viaţa celor de la Palat şi a invitaţilor acestora să fie mai bună".
Studenţii au prezentat proiecte individuale pentru crearea Pavilionului din Grădina Palatului Elisabeta, o lucrare pe care Majestatea Sa Margareta doreşte să o realizeze în partea de sud a grădinii, accesibilă deopotrivă vizitatorilor şi invitaţilor Palatului Elisabeta.
Cu această ocazie, câştigătorul proiectului de arhitectură a fost premiat de Custodele Coroanei "ca o recunoaştere a generoasei şi inspiratei contribuţii la patrimoniul construit al Palatului Elisabeta".
Conform proiectului, denumit "Tabla de şah", graţie "anvergurii" gazdelor şi invitaţilor, Pavilionul din Grădina Palatului Elisabeta se doreşte a fi "în rezonanţă cu Sala Regilor din palat, oferind o compartimentare dinamică a spaţiului, adaptându-se tuturor scenariilor propuse".
Cu această ocazie, câştigătorul proiectului de arhitectură a fost premiat de Custodele Coroanei "ca o recunoaştere a generoasei şi inspiratei contribuţii la patrimoniul construit al Palatului Elisabeta".
"Soluţia constă într-un sistem de panouri culisante sau rotative. Forma dreptunghiulară cu şarpantă a pavilionului este o reinterpretare a arhitecturii tradiţionale româneşti, adaptată contemporanului, menită să exprime spiritul românesc şi astfel să evoce autenticitate experienţelor trăite în cadrul spaţiului", se mai arată în prezentarea proiectului, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News