Studenţii ies miercuri în stradă. Taxe crescute, în mod "secret"

Studenţii medicinişti ieşeni vor protesta miercuri, 21 iunie, de la ora 11:00, pe esplanada din faţa UMF Iaşi împotriva mult-criticatei decizii a Universităţii de a mări taxele de şcolarizare. Un eveniment deja creat pe reţeaua de socializare Facebook a strâns peste 600 de participanţi.

Alegeri prezidentiale 2024

În urma şedinţei Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa" din Iași din 14 iunie, cei 40 de membri prezenţi au votat în unanimitate majorarea taxelor de școlarizare ale studenților, fără ca studenţii să fie consultați în prealabil. În speranţa ca aceasta va trece neobservată, decizia se află la poziția 10 punctul d) pe ordinea de zi, la categoria ,,Diverse". Taxa pentru studenții români a crescut de la 6.000 de lei la 7.500 de lei.

Decizia a stârnit nemulțumirile studenților, cu atât mai mult cu cât a fost ținută în secret până luni, când documentele au fost publicate pe site-ul instituției, iar secretariatele au informat studenții cu privire la majorarea taxelor și stabilirea unor noi obligații financiare față de universitate.

Mai mult, revolta tinerilor privește și decizia recentă prin care actuala conducere a UMF dorește ca prezența la cursuri să devină obligatorie, iar absențele să se plătească, în condițiile în care studenții sunt profund nemulțumiți de calitarea anumitor cursuri, iar amfiteatrele instituției nu pot asigura locuri pentru toți studenții unei serii.

În acelaşi timp, printre nemulţumiri se numără şi faptul că manualul de rezidențiat este în vigoare în aceeaşi formă deficitară ca anul precedent, cu aceleași erori și perle, materialele de studiu din cadrul universităţii lipsesc sau nu reuşesc să suplinească necesarul, iar materialele igienico-sanitare absolut indispensabile personalului sanitar (săpun, hârtie igienică, uscătoare de mâini, etc.) nu sunt disponibile în spațiile universității, înlesnind transmiterea de boli. Dincolo de aceste lipsuri, corupția este în continuare în floare, în ciuda unor anchete ale DNA. Studenții reclamă faptul că practicile precum „cumpărarea" examenelor sau a grilelor sunt încă întâlnire în rândul profesorilor, fiind susținute mai ales de către studenții străini.

Sunt aşteptaţi la protest şi viitorii studenţi ai UMF Iaşi, actualii elevi, fie proaspeţii absolvenți și medici rezidenți.

„Având în vedere disproporția dintre calitatea actului educațional și taxele solicitate, mulți studenți sunt determinați să își urmeze ulterior cariera de medic în afara granițelor țării, pentru a beneficia de o pregătire adecvată și a «recupera» ceea ce nu au putut învăța în anii anii de facultate. Dacă ar exista întradevăr respect față de student și față de societate în general, conducerea instituției s-ar asigura, înainte de toate, că viitorii medici sunt bine pregătiți, nu duc lipsă de materiale, sunt tratați în mod egal, fără discriminări pe bază de venituri și, cel mai important, că nu sunt cufundați în datorii pentru a-și urma visul de a fi la dispoziția pacienților. Însă, aparent, acest respect nu există decât la câțiva profesori cu adevărat dedicați care ne determină să rămânem în țară și să ne luptăm pentru un sistem de sănătate eficient!" a declarat Teodora Rotaru, studentă în cadrul UMF Iași.

[citeste si]

„În ultimul timp, deciziile luate în Senatul Universității au fost luate fără un dialog real cu studenții. Cei mai mulți dintre aceștia nu înțeleg cum se reflectă o eventuală mărire de taxe în condițiile precare de studiu deja existente: amfiteatre supraaglomerate, grupuri sanitare lipsite de elemente igienico-sanitare esențiale, lipsa de dotări a sălilor de laborator. Consider că această atitudine, de a face cunoscute taxele de școlarizare cu o lună înainte de examenul de admitere și la finalul perioadei de sesiune este una care sfidează viitorii și actualii studenți ai UMF Iași, punând părinții acestora în fața necunoscutei de a asigura o sumă mai mare de bani, într-un timp mult prea scurt. Este necesar ca astfel de decizii să fie luate cu cel puțin șase luni sau un an înainte, în urma unor consultări cu studenții, iar necesitatea acestora să fie fundamentată." a declarat Dragoș Bălănici, student în cadrul UMF Iași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel