Studenții mediciniști de la Iași fac plângere penală pentru că nu sunt primiți la examene fără vaccin sau test PCR negativ.
Viitorii absolvenţi de Medicină şi Farmacie din Iași trebuie să facă dovada că sunt vaccinaţi împotriva coronavirusului sau că au avut deja boala. Altfel, ei vor trebui să prezinte un test antigen sau PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de proba de examen dacă vor să li se permită accesul în sală. Tinerii sunt revoltați de această decizie și anunță că vor face o plângere penală. Totodată, peste 2.100 de studenţi, din totalul celor 9.000 care ar trebui să intre în această sesiune de vară, au semnat o petiţie online, prin care cer suspendarea acestei decizii.
”Urmărim o cerere de suspendare în instanță a hotărârii CA al UMF, pentru a permite accesul tuturor studenților la sesiunea de examene curentă. Accesul trebuie să fie nemărginit, nediscriminatoriu, studenții nu pot fi obligați să efectueze nici teste PCR, care ajung până la suma de 1.500 de lei pentru sesiune, ceea ce ar încalcă principiul gratuității învățământului pentru cei care se află pe locuri bugetate și ar fi o obligație extracontractuală pentru cei care se află în sistem de taxă”, a declarat Silvian Man, președintele Ligii Studenților, la PRO TV.
”Mi se par abuzive, nu este legal și nu este corect nici din punct de vedere moral. Este mult stres, în loc să ne concentrăm pe ceea ce înseamnă studiu.”, susține o studentă.
Pe de altă parte, conducerea UMF susţine că regulile interne trebuie respectate pentru siguranţa celor care vor fi prezenţi în laboratoare şi amfiteatre.
”E de neconceput ca un student la Medicină sau la o facultate cu profil medical să nu conştientizeze faptul că tot personalul medical ar trebui să fie vaccinat.”, a declarat prof. dr. Vasile Scripcariu, rector UMF Iași.
Celelalte universități de Medicină nu au decis încă sub ce formă vor organiza sesiunea de vară. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că decizia universității din Iași este una fondată și legală.
"Cu siguranţă nu este îngrădit niciun drept. În primul rând, nu sunt elevi, sunt studenţi. În al doilea rând, nu sunt studenţi oarecare, sunt studenţi la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. În spitale, bolnavii, ştiţi foarte bine, au obligativitatea prezentării unui test PCR. Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferenţiere şi am primi studenţii de la Medicină în spitale fără test PCR. În al treilea rând, există autonomie universitară. Este un lucru sfânt. Deciziile se iau în consiliile de administraţie şi în senatele universitare în care sunt reprezentaţi, alături de cadre didactice şi studenţii.", a declarat ieri Cîmpeanu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu