Studenții rămân temporar fără reduceri la călătoriile cu trenul. Aceștia vor putea beneficia din nou de reduceri doar după publicarea normelor Legii învăţământului superior nr. 199/2023. Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) consideră că studenţii trebuie să beneficieze de reducerea în cuantum de 90% la călătoriile cu trenul începând chiar din 3 septembrie, considerând că legea este foarte clară în ceea ce priveşte drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor.
"În urma consultării juriştilor proprii şi a unor avocaţi, noi, la ARF, ne menţinem opinia că studenţii trebuie să beneficieze de reducere de mâine, în cuantum de 90%. Legea este foarte clară privind drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor, normele, sunt doar pentru a clarifica tipurile de documente cerute şi modul de verificare şi arhivare. Sperăm ca toţi operatorii să aplice legea încă din prima zi", arată ARF.
Autoritatea citează art. 128 din Legea 199/2023, potrivit căruia "(3) Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani. Studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi studenţii proveniţi din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport. Normele metodologice privind transportul cu metroul şi trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului. (4) În vederea asigurării reducerii/gratuităţii pentru studenţi, finanţarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul şi feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. (5) Studenţii cetăţeni români înmatriculaţi la instituţii de învăţământ în străinătate la forma de învăţământ cu frecvenţă beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, cu prezentarea unui carnet/card studenţesc valabil pentru acel an universitar".
Legitimaţiile de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată se vor elibera, începând cu data de 3 septembrie 2023, doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023, a anunţat, sâmbătă, CFR Călători printr-un comunicat.
"Nu este normal ca, în calitate de prestatori de servicii publice, să ne jucăm cu dreptul unor oameni la deplasare. Să îi punem pe studenţi să plătească biletul întreg, într-o perioadă în care aceştia îşi încheie vacanţa sau trebuie să se deplaseze pentru examene, găsirea unui loc la cămin, înseamnă să nu înţelegem ce înseamnă responsabilitatea asumată la semnarea contractelor de servicii publice cu statul român. Sperăm ca studenţii să-şi găsească un loc în trenuri şi să nu fie încurajaţi să dea bani la 'naş' ca să poată merge totuşi mai convenabil, a declarat şeful ARF, Ştefan Roşeanu, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News