Studenții români din Turcia au scăpat ca prin minune, după ce hotelul în care erau cazați a suferit pagube majore. Ambasadorul României, clarificări despre intervenție

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Ambasadorul României la Ankara a venit cu precizări privitoare la românii din Turcia.

Alegeri prezidentiale 2024

Un cutremur puternic a lovit, luni dimineață zona de est a Turciei. Acesta a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, iar ulterior a fot urmat de numeroase replici de peste 6 grade. Apoi, în jurul prânzului, un alt seism, de data aceasta de 7,5-7,7 grade pe scara Richter, a fost resimțit puțin mai la nord de hipocentrul primului cutremur. Cele două seisme au dus până în acest moment la peste 1.500 de morți în Turcia și Siria și au fost resimțite până în Groenlanda.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public încă de la primele ore, mai mulți români se aflau în Turcia, unii dintre ei chiar în estul țării, în momentul în care aceste seisme s-au produs.

Ștefan Alexandru Tinca, ambasadorul României la Ankara, a intervenit telefonic la Antena 3 CNN, la emisiunea Decisiv, unde a oferit informații privitoare la cetățenii care erau în Turcia când au avut loc seismele. Potrivit acestuia, cei nouă studenți români și profesorul lor au scăpat ca prin minune, după ce hotelul în care erau cazați a suferit pagube majore:

„Am primit 3 apeluri la ambasadă. Nu am informații că printre cei decedați se află și cetățeni români. Nu am primit nicio informație de acest fel. Situația este foarte fluidă, numerele cresc, dar să sperăm că nu va fi cazul. De asemenea, sunt familii mixte care trăiesc în zona de sud-est a Turciei, câteva sute.“, a spus Ștefan Alexandru Tinca.

CITEȘTE ȘI     -      Mărmureanu, după al doilea cutremur extrem de puternic din Turcia: Nu am avut situația asta până acum! / Poate influența zona seismică Vrancea?

Hotelul unde erau cazați studenții români a suferit pagube mari

„Domnule ambasador, ceilalți cetățeni români care au sunat la ambasadă, ce au solicitat?“, a întrebat jurnalista Antena 3 CNN.

„O solicitare a vizat un alt grup de studenți, dar care nu se află în zona sinistrată. Le-am explicat că situația este diferită și ne vom ocupa de ei zilele următoare. O doamnă ne-a sunat că are o problemă în localitatea unde a fost surprinsă, că stă în mașină și ie-am recomandat să ia legătura cu autoritățile de aici, să se asigure că sunt duși la un loc sigur unde vor avea tot ce le trebuie“, a precizat ambasadorul.

„Am trimis trei oameni de la noi, cu două mașini, pentru a recupera acest grup numeros și aflat într-o situație critică. Erau veniți de câteva zile în cadrul unui schimb Erasmus, erau cazați la hotel, iar hotelul nu s-a prăbușit, dar a avut pagube serioase și nu se mai poate locui în el. Acești copii vor trebui preluați și se fac demersurile pentru repatriere în cursul serii.

În cazul celorlalți vorbim de distanță foarte mare, înțelegem foarte bine situația în care se află, iar până când vom avea resursele ca să ajungem la ei, este nevoie să ne bazăm și pe ce se pune la dispoziție de autoritățile locale“, a mai spus ambasadorul României la Ankara.

CITEȘTE ȘI     -    Turcia cere ajutorul NATO după cutremurele devastatoare: Erdogan are nevoie de echipe medicale şi spitale de campanie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel