Studiile etice referitoare la grupurile minoritare chineze sunt retrase - dar nu suficient de rapid, spun criticii

Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com

Cei care militează pentru examinarea cercetărilor privind biometria asupra unor grupuri etnice din China sunt frustrați din cauza progresului lent.

Yves Moreau a simțit că ceva nu este în regulă atunci când a dat peste un articol despre genetică în China. În raportul din 2022 din PLoS ONE, o echipă de cercetători a colectat probe de sânge de la sute de persoane din Regiunea Autonomă Tibet a Chinei și a înregistrat markeri genetici pe cromozomii X. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această analiză era utilă în identificarea forensică și testarea paternității, notează Nature.com.

Articolul a ridicat imediat semnale de avertisment pentru Moreau. În ultimii cinci ani, Moreau, care este genetician computațional la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, s-a preocupat în mod profund de etica studiilor care raportează colectarea datelor biometrice de la grupuri vulnerabile sau opresate.

În acest caz, îi era teamă că forțele de securitate chineze ar fi putut fi implicate în acest demers. O preocupare era că sângele a fost colectat prin tamponare pe carduri de referință - o metodă preferată de forțele de poliție. Mai mult, în 2022, organizația internațională pentru drepturile omului, Human Rights Watch, printre altele, raportase că un program masiv de colectare a ADN-ului din populațiile tibetane era în curs. Moreau l-a recunoscut, de asemenea, pe unul dintre co-autori din alte lucrări pe care le-a semnalat: Atif Adnan, care fusese anterior în China și acum era afiliat la Universitatea Arabă Naif de Științe ale Securității din Riyadh. Pentru Moreau, aceasta ridica întrebări cu privire la legăturile cu forțele de securitate. Moreau a îndemnat editorii revistei să investigheze dacă tibetanii din studiu și-au dat consimțământul pentru studiu.

Și până în ianuarie 2023, la trei luni după plângerea lui Moreau, editura PLOS din San Francisco, California, retrăsese articolul, cu o notă care spunea că editorii aveau preocupări cu privire la procedurile de consimțământ, care nu au fost rezolvate prin documentele primite.

Dar celeritatea acestei retrageri este neobișnuită. Moreau și câțiva alți cercetători au avertizat editorii cu privire la 96 de articole în ultimii cinci ani și au ridicat întrebări cu privire la bazele de date genetice care dețin date despre grupurile etnice minoritare. Preocupările etice sunt deosebit de acute în știința forensică, deoarece domeniul are legături strânse cu aplicarea legii, remarcă Moreau. Până acum, totuși, doar 12 dintre cele 96 de articole semnalate au fost retrase. În cele mai multe cazuri, deciziile cu privire la retragerea unui articol sunt încă în așteptare - unele de mai mult de trei ani de când Moreau și-a exprimat îngrijorările. El adaugă că a găsit sute de alte articole pe care încă nu le-a contestat. Editorii revistelor spun că investigațiile pot fi îndelungate pentru că sunt complexe. Dar Moreau spune că "întârzierile nejustificate ale multor publicații în luarea deciziilor constituie un comportament editorial incorect".

Originea unei căutări


Moreau a devenit conștient pentru prima dată de etica profilării ADN la scară largă în 2016. În acel an, a aflat despre un program guvernamental din Kuwait, creat prin lege pentru a colecta și cataloga profilurile genetice ale cetățenilor săi, precum și ale vizitatorilor țării. Moreau a îndemnat Societatea Europeană de Genetică Umană (ESHG), o organizație nonprofit cu sediul la Viena, să ia o poziție publică împotriva acestei inițiative, ceea ce a și făcut în septembrie 2016. După atenția media, parlamentul kuweitian a revocat legea un an mai târziu. Succesul campaniei a fost intoxicant. "M-am simțit ca norocosul care merge la cazino, pariază totul pe șapte și câștigă", spune Moreau. "Desigur, a trebuit să fac mai mult."

Oportunitatea a venit repede. În 2016, Moreau a aflat că profilarea ADN-ului era folosită în procesul de înregistrare a pașapoartelor în provincia nord-vestică Xinjiang a Chinei. Regiunea este locuită în principal de minoritatea etnică musulmană Uighur, care a fost ținta supravegherii și detențiilor în masă condamnate de comunitatea internațională. (Guvernul Chinei susține că operațiunile sale din Xinjiang vizează înăbușirea activităților teroriste.) Moreau a contactat filiala chineză a Human Rights Watch pentru a-și oferi experiența. De asemenea, a căutat în literatura academică și a găsit zeci de articole care descriau profilarea genetică a Uighurilor și a altor grupuri etnice minoritare din China.

Alte articole au descris cercetări pentru a distinge etnia oamenilor după fețele lor: jurnaliștii au raportat ulterior că autoritățile din Xinjiang au folosit camere de supraveghere cu software de recunoaștere facială pentru a identifica fețele uigure, iar în contractele guvernamentale, companiile chineze care dezvoltă software și camere de recunoaștere facială declară că oferă capacitatea de a recunoaște fețele persoanelor uigure sau tibetane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel