Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a vorbit despre importanța studiilor pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României, dar nu și-a făcut temele pentru a obține bani europeni pentru termoficarea Bucureștiului.
Nicușor Dan a spus despre reorganizarea administrativ-teritorială a României că este necesară, dar că trebuie făcute mai multe studii în acest sens.
“Da, am văzut știrea, numai că nu cred că în felul ăsta trebuie să se procedeze. Adică am văzut așa de multe știri de genul vom face, nu vom face și să nu se întâmple nimic după aceea, că prefer să văd un proiect scris pus pe masă. Evident că reorganizarea teritorială a României trebuie făcută.
Vă aduc aminte că inclusiv comuniștii, înainte de 1968, când s-a făcut ultima dată reorganizarea teritorială din România, au studiat vreo 2 ani și au studiat acolo cum s-au priceput ei în anii ’60, cu aparatul de stat comunist și așa mai departe, dar, totuși, s-au făcut niște studii despre cum e bine să se echilibreze județele, unde e populația, ulterior, unde trebuie dusă industrie și așa mai departe.
Nu poți să vii și să spui îi desemnez pe, nu știu, pe Băluță și pe Neacșu să reorganizeze teritorial România. Trebuie să ai niște studii întâi, după care, evident, să aduci și factorul politic și să aduci o formă pe care să o pui în dezbatere publică”, a spus primarul Capitalei.
Nicușor Dan a fost întrebat dacă e normal ca un astfel de proiect să fie realizat de un partid în loc să fie realizat de reprezentanți ai mai multor formațiuni.
“Așa cum am spus, și această discuție este necesară, dar ea trebuie precedată de studii, studii care să spună care sunt disfuncționalitățile în relația între un mare oraș, să zicem, Cluj-Napoca, ca să nu spun București, între Cluj-Napoca și Florești și câteva din localitățile satelit, o chestiune. Câte din județele din România se justifică din punctul de vedere al distanțelor față de centrele de dezvoltare, câte din comunele din România reușesc să supraviețuiască, adică trebuie să existe niște studii care să descrie niște realități și, în baza acestor realități, să creionăm niște direcții. Și abia după aceea, același colectiv ar trebui să propună o împărțire administrativ-teritorială.
Deci, așa, la ochi, ceea ce noi știm din administrație, sunt niște probleme, sunt probleme cu comune care nu se mai justifică, e o relație dezechilibrată între mari orașe și localități din jur, și Bucureștiul e un exemplu, Cluj-Napoca e un alt exemplu, și există județe care sunt mult prea mici pentru ca o dezvoltare care este în general generată de mari poli de dezvoltare, cum sunt marile orașe, sunt județe în apropierea acestor poli de dezvoltare, care ar fi bine să fie incluse într-o regiune mai mare. Pe scurt, astea ar fi problemele regionalizării, dar trebuie să avem niște studii.
(...) Oricum ar fi, și eu am mai răspuns la întrebarea asta, reorganizarea administrativ-teritorială nu poate să se întâmple mai devreme de 2028. Pentru moment sunt niște primari, niște președinți de Consilii Județene, care au niște mandate primite de la oameni. Deci mai devreme de 2028 nu se poate întâmpla și e foarte bine.
Dacă vrem să facem să se aplice din 2028, e bine să începem să lucrăm de acum, dar cum am spus, cu studii și cu specialiști”, a declarat Nicușor Dan, în direct la B1 TV.
Primarul Capitalei a insistat în toată declarația sa despre reorganizarea administrativ-teritorială pe studii, dar acesta ar putea pierde mai multe milioane de euro pentru termoficarea Capitalei tocmai pentru că nu și-a făcut temele.
Ministerul Energiei a emis un comunicat pentru a face mai multe precizări referitoare la proiectele depuse de Municipiul Bucureşti pentru reabilitarea sistemului de termoficare, în contextul informaţiilor publice recente privind accesarea fondurilor europene pentru modernizarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti.
„Municipiul Bucureşti a depus două proiecte în cadrul celor două apeluri de finanţare pentru proiecte de reabilitare a sistemelor de termoficare din marile oraşe, gestionate de Ministerul Energiei, câte un proiect pe fiecare apel de proiecte, respectiv: Tip A - pentru sisteme integrate de tip SACET şi Tip B pentru sisteme cu producţia separată de transportul şi distribuţia agentului termic. În ceea ce priveşte proiectul depus în cadrul apelului de proiecte de tip A, Municipiul Bucureşti nu a demonstrat eligibilitatea pentru proiecte de tip A, aşa cum este prevăzut în Ghidul solicitantului, în sensul că nu a făcut dovada că îndeplineşte condiţiile din Ghidul solicitantului, Capitolul 1.8 Ajutor de stat”, se arată în comunicat, conform Agerpres.
În ceea ce priveşte proiectul depus de Municipiul Bucureşti în cadrul apelului de proiecte de tip B, motivele de respingere a cererii de finanţare au vizat aspecte precum: proiectul a fost depus fără o hotărâre de aprobare a bugetului actualizat; ajutorul financiar nerambursabil solicitat a fost mai mare decât pragul indicat prin ghid; studiul de fezabilitate depus împreună cu cererea de finanţare indică drept "Titular investiţie" şi "Beneficiar" - Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi nu solicitantul finanţării, respectiv Municipiul Bucureşti.
Cererea de finanțare a fost respinsă și pentru că solicitantul nu a pus la dispoziţie Planul anual de evoluţie a tarifelor (conform Analizei Cost-Beneficiu), aprobat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru proiectul pentru care era necesară întocmirea studiului de fezabilitate.
Ministrul Sebastian Burduja a atras atenția asupra faptului că ambele proiecte depuse de Primăria Capitalei ”au avut probleme grave de eligibilitate din cauza documentaţiei întocmite necorespunzător”.
„Mă simt nevoit să revin asupra unui subiect pe care l-am abordat şi anterior, inclusiv în conferinţa de presă de ieri: problema sistemului de termoficare din Capitală. Există fonduri pentru finanţarea proiectelor de modernizare a acestui sistem, ceea ce bucureştenii aşteaptă zi de zi, dar Primăria Capitalei trebuie să îşi facă treaba. Deşi PMB a depus câte un proiect pe fiecare apel, după multiple rugăminţi publice pe care le-am exprimat în vara anului trecut, ambele proiecte au avut probleme grave de eligibilitate din cauza documentaţiei întocmite necorespunzător”, a declarat Burduja.
Burduja a făcut și un apel către Nicușor Dan: ”Fac un nou apel către primarul Capitalei: mai sunt 50 de milioane de euro în cadrul apelului de tip B, bani care încă pot fi atraşi pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Bucureşti. Primăria trebuie să refacă de urgenţă documentaţia şi să revină cu o aplicaţie eligibilă. Este inacceptabil ca cel mai mare oraş din România, motorul economic principal al ţării, să nu poată atrage aceşti bani”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci