Ştim cu toţii ca ar trebui să consumăm minimun 2 litri de apa zilnic. Aşa am fost educaţi, că apa previne boli ale rinichilor, ajută la pierderea în greutate şi sporeşte concentrarea. Acum, însă, experţii neagă toate credinţele referitoare la consumul recomandat de apă şi afirmă că, în exces, aceasta ar putea fi dăunătoare organismului.
autor: Iulia Dumitru
Un raport recent descrie pericolul deshidratării drept un mit şi subliniază faptul că nu există nicio dovadă că apa previne probleme de sănătate. Mai mult, se crede că beneficiile apei sunt exagerate de către companiile care îmbuteliază apă, scrie dailymail.co.uk în ediţia online.
Doctorul Margaret McCartney susţine că studiile au arătat că dacă bei apă atunci când nu îţi este sete îţi slăbeşti concentrarea, contrar mitului că aceasta sporeşte, iar chimicalele pentru dezinfecţie aflate în apa îmbuteliată pot dăuna sănătăţii. Consumul de apă în exces poate duce şi la pierderea somnului, din cauză că te trezeşti noaptea să mergi la toaletă.
Alte studii au arătat că excesul de apă poate dăuna rinichilor. Nu există dovezi clare nici pentru a afirma că apa slăbeşte pofta de mâncare, ajutând la pierderea în greutate, deşi este mai recomandat să bei apă decât suc. Consumul de apă are şi câteva efecte pozitive, precum prevenirea durerilor de cap şi a leşinurilor cauzate de deshidratare, prevenirea infecţiilor urinare, hidratarea pielii şi îmbunătăţirea sănătăţii unghiilor, însă meritele demonstrate ale apei nu depăşesc aceste efecte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu