Cu câți oameni ai vorbit astăzi? Sunt șanse ca cei mai mulți dintre ei să te fi mințit și să o fi făcut de mai multe ori.
Psihologul Robert Feldman, de la Universitatea din Massachusetts, a studiat minciuna de mai bine de un deceniu, iar cercetările sale au ajuns la câteva concluzii uluitoare.
Cea mai șocant rezultat al psihologului este că 60% dintre oameni mint în timpul unei conversații de 10 minute și că în medie aceștia spun câte două până la trei minciuni în acest interval de timp scurt.
Majoritatea oamenilor din studiile lui Feldman nici măcar nu-și dau seama de toate minciunile pe care le-au spus decât după conversație, când le-a fost redată pe video.
Potrtivit Huff Post, oamenii mint în conversația de zi cu zi pentru a părea mai simpatici și mai competenți. În timp ce bărbații și femeile mint la fel de des, ei tind să mintă din motive diferite.
”Femeile erau mai predispuse să mintă pentru a face persoana cu care vorbeau să se simtă bine, în timp ce bărbații au mințit cel mai des pentru a-și crea o imagine mai buna”, a spus Feldman.
Își acoperă gura. Oamenii își acoperă adesea gura când mint. O mână pe gură sau chiar o atingere a buzelor vă arată că mint, deoarece acest limbaj inconștient al corpului reprezintă o închidere a comunicării. Atunci când mint, oamenii acoperă instinctiv părțile vulnerabile ale corpului, cum ar fi capul, gâtul sau abdomenul, deoarece minciuna îi face să se simtă expuși, vulnerabili și deschiși la atac.
Se repetă și oferă prea multe detalii. Mincinoșii urăsc tăcerea, așa că adesea încearcă să o umple vorbind mai mult decât trebuie. Ei oferă mult mai multe informații decât era necesar sau decât li s-a cerut. Cu cât stai mai mult tăcut, cu atât mincinoșii vor adăuga mai multe detalii pentru a-și susține povestea în speranța că te vor convinge.
Se pregătesc pentru o evadare. Într-o încercare inconștientă de a găsi o cale de scăpare, oamenii care mint își înclină corpul spre uşă dacă stau aşezat, iar dacă stau în picioare, se pot apropia chiar de uşă.
Respirația lor se schimbă. Oamenii încep în mod reflex să respire mai greu atunci când mint, deoarece minciuna provoacă modificări ale ritmului cardiac și ale fluxului sanguin. Uneori, mincinoșii vor avea chiar dificultăți în a vorbi, deoarece membranele mucoase din gură se usucă, ca parte a răspunsului organismului la minciună.
Privirea. Unii oameni, de exemplu, privesc în sus și în dreapta când își amintesc informații, dar în jos când mint. Pentru alții, este invers. O schimbare în mișcarea ochilor poate fi un indicator foarte puternic al minciunii, dar mai întâi trebuie să cunoașteți tiparul tipic al persoanei. Tactica aceasta poate fi aplicată doar pe oamenii pe care îi cunoașteți foarte bine. Alteori mincinoșii vor menține un contact vizual excesiv fără să clipească, într-o încercare abrazivă de a părea sinceri.
Ei devin agresivi. Mincinoșii vor deveni adesea agresivi într-o conversație fără niciun motiv aparent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu