Datele unui studiu, făcut de ProCausa, arată faptul că Adolf Hitler este mai promovat decât problematica drepturilor fundamentale, în titlurile de presă ale anului 2011. Dacă diferitele forme ale sintagmei “drepturile omului” totalizează 167 de titluri, numele dictatorului nazist Adolf Hitler apare de 237 de ori.
"Situaţia este gravă şi în ceea ce priveşte cuprinsul articolelor publicate. Ca frecvenţă, la fiecare 2,3 articole care invocă drepturile omului, apare şi un articol prin intermediul căruia Adolf Hitler este adus în atenţia publicului. Fiecare dintre cele zece portaluri de ştiri acordă spaţiu în funcţie de politica editorială, de raţiunile autorilor şi de frecvenţa publicării de materiale", spun autorii studiului
Preferinţa pentru numele dictatorului vinovat de crime împotriva umanităţii este categorică şi în cazul unei comparaţii cu textele referitoare la activişti, apărători sau luptători pentru drepturile fundamentale. Numele incluse în cadrul analizei au fost Martin Luther King Jr, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi şi Václav Havel. Niciunul dintre aceste personalităţi nu sunt înfăţişate publicului la fel de insistent, consecvent şi prin metode atât de variate, menite să stârnească fascinaţia cititorilor, aşa cum se întâmplă în cazul fostului lider nazist.
A doua temă a studiului se referă la promovarea acţiunilor întreprinse de “Noua Dreaptă”, care "ar putea fi considerată grupare apropiată neo-nazismului, cu particularităţi condiţionate de mediul socio-cultural din România."
Redactorii români menţionează mişcarea Noua Dreaptă în 42 dintre titlurile de presă ale websiteurilor de informaţii monitorizate. La polul opus, organizaţiile non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului nu primesc titluri de presă decât în condiţii cu totul excepţionale.
Astfel, în decurs de un an de zile, APADOR-CH cumulează 3 titluri de presă, Pro Democraţia 5 titluri, Amnesty International 22 de titluri, Freedom House 7 titluri, iar Human Rights Watch şi ILGA-Europe nu sunt menţionate în cuprinsul niciunui titlu. Trebuie precizat că au fost incluse organizaţii din România, filiale din România ale unor organizaţii internaţionale sau organizaţii internaţionale care abordează teme privind România.
Studiul ProCausa este realizat în urma monitorizării a zece publicaţii la care cititorii au acces pe internet. Au fost incluse portalurile de ştiri despre care s-a considerat că fac parte din categoria quality press şi ai căror parametri tehnici au permis contorizarea titlurilor, respectiv a articolelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News