Studiile şi statisticile din ultimii ani arată că ne mişcăm tot mai puţin. Tinerii preferă să se deplaseze cu maşina iar jogging-ul de dimineaţă îl vedem doar în filmele americane, nu şi pe aleile parcurilor.
Oamenii de știință americani au realizat mai multe studii, ani la rând, care atestă un nivel extrem de scăzut al activității fizice în rândul tinerilor și copiilor. Unul din cele mai recente a fost efectuat cu 12.500 de subiecți de vârste diferite, iar rezultatele sunt comparabile cu cele ale persoanelor de 60 de ani.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată spre viguroasă pe zi pentru copiii și adolescenții cu vârste între 5 și 17 ani. În realitate însă, nu se întâmplă asta. Potrivit cercetărilor din cadrul studiului amintit, peste 25% dintre băieți și 50% dintre fetele cu vârste între 6 și 11 ani și peste 50% dintre băieții și 75% dintre fetele cu vârste între 12 și 19 ani nici nu s-au apropiat măcar de această recomandare a OMS. "Nivelurile de activitate fizică de la sfârșitul perioadei de adolescență erau alarmant de scăzute, iar până la vârsta de 19 ani acestea erau comparabile cu cele ale persoanelor de 60 de ani", a subliniat într-un comunicat autorul principal al cercetării, Vadim Zipunnikov, profesor asistent în cadrul departamentului de biostatistică la instituția organizatoare.
Un nou raport al Comisiei Europene “Special Eurobarometer. Sport and physical activity” arată că peste jumătate dintre europeni fac foarte puţină mişcare fizică sau sport în cursul unei săptămâni. Chiar dacă medicii recomandă, pentru un stil de viaţă sănătos, mişcare cel puţin 30 de minute zilnic, raportul arată că 59% dintre europeni fac foarte rar sau chiar deloc mişcare fizică şi sport, în timp ce 41% dintre europeni fac cel puţin o dată pe săptămână exerciţii fizice.
Studiul mai arată că numărul persoanelor care nu fac nicio activitate fizică a crescut în 2013 de la 39% la 42%. Există totuşi o categorie de persoane care, chiar dacă nu fac regulat un sport, au alte activităţi prin care fac mişcare, precum mersul pe bicicletă, dansul sau grădinăritul. Doar bărbaţii au tendinţa de a face regulat un sport, în timp ce, odată cu înaintarea în vârstă (peste 55 de ani) atât bărbaţii cât şi femeile renunţă la mai face mişcare.
Dacă nordicii sunt cei mai activi europeni, europeni din ţări precum România, Bulgaria, Italia, Portugalia sau Malta fac, într-un procent foarte scăzut, activitate fizică. Astfel, dacă 70% dintre suedezi fac cel puţin o dată pe săptămână sport, 60% dintre români nu practică niciun sport şi nici nu fac vreo activitate fizică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu