Un studiu recent arată că albinele regine își vaccinează ouăle din stupi pentru ca viitoarele albine să aibă imunitate sporită.
Oamenii nu sunt singurii care practică vaccinarea. Un studiu publicat în Journal of Experimental Biology efectuat de Gyan Harwood de la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign, confirmă că albinele sunt primele care au folosit vaccinarea. De asemenea, studiul sugerează că acestea dezvoltă echivalentul programelor de vaccinare primară pentru copii.
Trăind în grupuri mari, albinele prezintă un risc constant de apariție a bolilor în stupi. Majoritatea animalelor care trăiesc în condiții de aglomerare au sisteme imunitare deosebit de robust. Albinele posedă în mod natural mai puține gene legate de imunitate decât majoritatea albinelor solitare așa că ele sunt nevoite să-și producă singure imunitatea.
O parte a răspunsului, descoperită în 2015, este că albinele regine își vaccinează ouăle transferând în ele, înainte de a fi depuse, fragmente de proteine de la agenții patogeni care cauzează boli. Acestea acționează ca antigenii care declanșează dezvoltarea unui răspuns imun protector la "tinerii" în curs de dezvoltare.
Această observație ridică întrebarea cum primește regina aprovizionarea cu antigen, deoarece supraviețuiește doar cu lăptișor de matcă, o substanță secretată de albinele lucrătoare. Prin urmare, doctorul Harwood s-a întrebat dacă albinele care hrănesc larvele încorporează în lăptișorul de matcă pe care îl produc fragmente din agenții patogeni pe care îi consumă din hrana adusă în stup de către "colege", relatează The Economist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News