Pandemia de coronavirus este pe cale să arunce Statele Unite în sărăcie. Vezi ce date au înregistrat mai mulți cercetători.
Ratele sărăciei în SUA sunt în creștere, pe măsură ce ajutorul guvernamental se stinge, în ciuda suferințelor economice continue cauzate de pandemie.Aproape 8 milioane de americani, mulți dintre ei copii și reprezentanții ai diferitelor minorități, au căzut în sărăcie din luna mai, potrivit unor cercetători universitari. Săptămâna trecută, aproape 900.000 de persoane au depus cereri noi pentru prestații de șomaj - cel mai mare număr din august.
În același timp, politicienii de la Washington nu se arată preocupați, iar discuțiile din ultimele săptămâni sunt umbrite de viitoarele alegeri prezidențiale și disputele privind Curtea Supremă.
"Realitatea îngrijorătoare este că un ajutor suplimentar ar putea să nu vină de la aleșii din Washington", a declarat Mark Hamrick, analist economic senior la Bankrate.com.
În această primăvară, pandemia a dus la concedierea a 20 de milioane de americani, iar guvernul SUA a aprobat mai mult de 3 miliarde de dolari drept stimulent financiar pentru oameni. Ajutorul a inclus cecuri de până la 1.200 de dolari pentru majoritatea persoanelor fizice și bani pentru a spori temporar indemnizațiile de șomaj cu încă 600 de dolari pe săptămână. Valul masiv de cheltuieli a atenuat inițial răsturnarea economică cauzată de virus, determinând ratele sărăciei să scadă.
În septembrie, rata sărăciei se ridica la 16,7%, în creștere față de 15,3% în februarie și 14,3% în mai, cu rate mai mari în rândul copiilor și minorităților, potrivit calculelor cercetătorilor de la Universitatea Columbia. O analiză separată, efectuată de cercetătorii de la Universitatea din Chicago și Notre Dame, a estimat rata sărăciei la 10,1% în septembrie, în creștere față de 11% în februarie și 9,3% în mai.
Creșterea este în concordanță cu creșterea ratelor sărăciei în întreaga lume din cauza pandemiei. Banca Mondială a avertizat luna aceasta că sărăcia extremă va crește pentru prima dată în mai mult de două decenii, potrivit BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News