Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid, după nașterea unui copil, creierul proaspăților tătici este redus cu 2%.
După nașterea unui copil, creierul proaspeților tătici este redus cu 2%. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid, bărbații își pierd 2 procente din volumul cortical după ce devin părinți, scrie publicația Nostro Figlio.
Motivul pentru care se produce acest fenomen nu a fost încă descoperit pe deplin, dar se presupune că ar putea fi motivat de faptul că în acest fel legătura dintre tată și fiu ar deveni mai ușoară.
”Studiul taților oferă o oportunitate unică de a explora modul în care experiența parentală poate modela creierul uman atunci când sarcina nu este trăită direct”, spun cercetătorii, conduși de Magdalena Martinez-Garcia, în studiul lor publicat în Cerebral Cortex.
Studiile anterioare au arătat că maternitatea poate schimba și structura creierului femeilor. Mai exact, femeile pot experimenta modificări în rețelele lor limbice subcorticale, partea a creierului asociată cu hormonii sarcinii.
Cercetătorii spanioli au folosit imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a evalua creierul a 40 de tați heterosexuali. Jumătate dintre tați locuiau în Spania și au participat la scanări ale creierului înainte de sarcina partenerului lor și apoi din nou la câteva luni după naștere. Cealaltă jumătate locuiau în Statele Unite și a participat la scanări ale creierului în timpul etapelor mijlocii și târzii ale sarcinii partenerului lor și apoi din nou la șapte până la opt luni după naștere.
Între timp, 17 bărbați fără copii din Spania au fost, de asemenea, scanați ca grup de control. Folosind scanările, cercetătorii au măsurat volumul, grosimea și proprietățile structurale ale creierului bărbaților. Rezultatele au arătat că bărbații nu au suferit modificări ale rețelelor subcorticale limbice, ca și femeile.
Cu toate acestea, ei au prezentat semne de modificări ale creierului în materia lor cenușie corticală, zona creierului implicată în înțelegerea socială. Ei au arătat, de asemenea, reduceri ale volumului sistemului lor vizual. ”Aceste descoperiri pot sugera un rol unic al sistemului vizual în a-i ajuta pe tații să-și recunoască bebelușii și să răspundă în consecință, o ipoteză care va trebui confirmată în studiile viitoare”, au concluzionat autorii studiului.
Citește și:
După cum știe orice părinte, nu există nicio modalitate magică de a face un copil care plânge să se calmeze, darămite să adoarmă. Dar un mic studiu a evidențiat acum o metodă simplă care poate fi mai eficientă decât altele.
Potrivit cercetărilor, dacă vrei să liniștești un bebeluș care plânge, să-l iei în brațe și să te așezi jos nu poate reprezenta o modalitate eficientă. Acest lucru poate crește adesea ritmul cardiac al bebelușului și îl poate face și mai agitat.
Părinții care preferă să-și ia copilul care plânge în brațe și să se plimbe puțin cu el sunt mult mai norocoși, spun cercetătorii. Această strategie scade adesea ritmul cardiac al bebelușului și îl ajută să adoarmă.
După doar 5 minute de mers cu sugari care plângeau, aproape jumătate dintre femei au reușit să-și facă copiii să doarmă.
„Sugarii care plâng sunt calmați și înclinați să doarmă printr-o plimbare/ținere în brațe de 5 minute, chiar și în timpul zilei, când sugarii sunt în mod normal trezi”, explică cercetătorii.
Cum adormi copilul în pat?
După cum știe orice părinte, acesta poate fi un pas deosebit de enervant. Adesea, un bebeluș se va trezi în momentul în care capul este înclinat pe spate.
Potrivit studiuli, participanții care au stat cu copilul lor adormit încă 5 minute după ce l-au culcat, au avut cel mai mare succes în a-și face copiii să adoarmă. Nici măcar o atingere subtilă sau o ușă care se închidea nu l-a mai putut trezi pe cel mic.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci