Un studiu publicat în revista Neurology a verificat corelația dintre alimentele ultraprocesate și problemele de gândire și memorie. Zaharurile și grăsimile adăugate în aceste alimente unt principalele cauze.
Consumul de alimente procesate crește riscul de a dezvolta demență.
Acest lucru a fost dezvăluit de un studiu care a constatat că persoanele care mănâncă cantități mai mari de alimente ultraprocesate, cum ar fi sucurile și chipsurile de cartofi, precum și supele conservate și burgerii vegani, au un risc mai mare de a dezvolta demență decât cei care mănâncă cantități mai mici, potrivit Agrifood.
Cercetarea, publicată în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, a asociat, de asemenea, riscuri mai mici pentru cei care își modifică dieta prin creșterea fructelor, legumelor și proteinelor.
Cercetătorii subliniază că alimentele ultraprocesate nu provoacă demență, dar studiul arată o asociere cu riscul crescut de apariție a acestei boli.
La baza problemei este prezența excesivă în aceste produse a zaharurilor adăugate, grăsimi și sare, în timp ce sunt sărace în proteine și fibre. În categorie sunt incluse alimente care sunt ușor identificabile ca ”nesănătoase”, precum băuturile carbogazoase, gustările sărate și zaharoase, ketchup-ul, cârnații și puiul prăjit, dar și alimentele care sunt mai puțin suspecte precum conservele de fasole și roșii, pâinea ambalată, cerealele aromate și burgeri vegani.
”Mâncărurile ultraprocesate sunt menite să fie convenabile și gustoase, dar reduc calitatea dietei unei persoane”, a spus autorul studiului, dr. Huiping Li de la Universitatea de Medicină Tianjin din China.
”Aceste alimente pot conține, de asemenea, aditivi alimentari sau molecule din ambalaje sau produse în timpul încălzirii, care au fost demonstrate în alte studii că au efecte negative asupra gândirii și abilităților de memorie” a mai adăugat acesta.
În timpul studiului, finanțat de Fundația Națională pentru Științe Naturale din China, cercetătorii au identificat 72.083 de persoane din biobanca din Marea Britanie, o bază de date mare care conține informații despre sănătatea a jumătate de milion de oameni care trăiesc în Marea Britanie.
Participanții, care aveau 55 de ani sau mai mult, nu aveau demență la începutul studiului și au fost urmăriți în medie 10 ani.
La sfârșitul cercetării, 518 persoane au fost diagnosticate cu demență, dintre care 287 au dezvoltat boala Alzheimer și 119 au dezvoltat demență vasculară. Două chestionare au fost trimise participanților, centrate pe detaliile despre ceea ce au mâncat și au băut în ziua precedentă.
Au fost identificate 4 grupuri de 18.021 de persoane fiecare.
Primul i-a inclus pe cei cu cel mai mic procent de consum de alimente ultraprocesate, egal cu 9% din alimentația zilnică (circa 225 de grame pe zi), în ultimul fiind persoanele cu cel mai mare consum, egal cu 28% ( echivalent în medie la 814 grame pe zi).
Pentru a realiza, o porție de produse precum pizza sau batoane de pește echivalează cu 150 de grame. Studiul a constatat că în fruntea listei în această categorie se află băuturile, urmate de produsele zaharoase și produsele lactate ultraprocesate.
În primul grup 105 persoane au dezvoltat demență, în timp ce în cel cu cel mai mare consum, 150 s-au îmbolnăvit.
După ce au luat în considerare vârsta, sexul, istoricul familial de demență și boli de inimă și alți factori care ar putea afecta riscul de demență, cercetătorii au descoperit că pentru fiecare creștere cu 10% a aportului alimentar zilnic, ultra-lucrat, oamenii au un risc cu 25% mai mare de demență.
Folosind estimări, cercetătorii au investigat ce s-ar întâmpla dacă aportul de alimente ultraprocesate ar fi redus prin preferarea unor produse mai sănătoase.
Rezultat: Înlocuirea a 10% dintre produsele ultra-procesate cu alimente procesate complet sau minim, cum ar fi fructele proaspete, legumele, leguminoasele, laptele și carnea, a fost asociată cu un risc cu 19% mai mic de demență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News