Blocajul urbanistic, birocrația și lipsa de transparență a autorităților locale reprezintă principala problemă cu care se confruntă piața imobiliară din București în anul 2023, așa cum reiese din studiul BREC prezentat ieri la evenimentul THE TRENDS FORUM.
Economia Bucureștiului și a zonei înconjurătoare este mai mare decât cea a Croației, Lituaniei și Sloveniei, și comparabilă cu cea a Bulgariei. În ciuda acestei evoluții, noile investiții în proiecte imobiliare moderne și sigure sunt afectate de climatul urbanistic incert.
Printre solicitările investitorilor se numără ”predictibilitate prin legislație, proceduri și termene clare”, precum și ”pași clari și simpli pentru obținerea autorizațiilor de construire”. Datele ultimului recensământ indică un minus de 166.400 de persoane în București și un plus de 153.900 de persoane în Ilfov. Tendința de a construi mai mult în Ilfov se va accentua în următorii ani, în ciuda lipsei infrastructurii care să ajute traficul în creștere.
”Bucureștiul este un oraș vibrant, un motor de creștere, destinația principală a investițiilor și un hub cheie de inovație. Limitarea indirectă a dreptului de a achiziționa o proprietate prin stoparea construcțiilor noi, direcționarea către un stoc învechit și nesigur sau în afara orașului, fără investiții semnificative de infrastructură, este în cele din urmă dăunătoare societății”, spune Despina Ponomarenco, Președinte BREC. ”Investitorii germani au în vedere Bucureștiul, dar este nevoie să vedem o îmbunătățire a calității vieții, noi investiții în infrastructură și eforturi pentru reținerea forței de muncă locale. În București, este așteptată o soluție la provocarea urbanistică”, a declarat Sebastian Metz, General Manager, AHK Romania (Camera de Comerț și Industrie Româno - Germană).
În sectorul rezidențial, având în vedere impasul de autorizare, investitorii consideră că 2023 ar putea da semne pentru o piață puternică a proprietarilor, cu o creștere considerabilă a chiriilor rezidențiale.
Anul acesta vom vedea o ofertă limitată de spații noi de birouri în Capitală, aproximativ 115.000 mp în doar cinci noi clădiri. În contextul creșterii importanței ESG, investitorii se așteaptă la un contrast în favoarea clădirilor sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.
O dată cu încetarea restricțiilor, în 2022, centrele comerciale au înregistrat valori ale traficului peste nivelul pre-pandemic. După trei ani în care retailerii s-au luptat să supraviețuiască, în 2023 vom vedea investiții în concepte noi din partea acestora. În București, focusul rămâne pe retailul de proximitate, în condițiile în care singurul mall în lucru este proiectul de extindere a Promenada Mall.
Industrialul reprezintă cea mai performantă clasă de active imobiliare pentru 2023, iar Bucureștiul rămâne destinația principală și în acest an: 40% din stocul nou de 550.000 mp prevăzuți pentru livrare în acest an reprezintă proiecte din Capitală. Noua centură A0 va reconfigura hub-urile logistice. Pe lângă zona de Nord-Vest, în 2023 vom asista la creșterea zonei de Sud.
BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) este cea mai mare organizație a pieței de real estate. Companiile membre BUCHAREST REAL ESTATE CLUB sunt investitori majori, locali și internaționali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail, investițiilor rezidențiale, cu portofolii cumulate de peste 10 miliarde de Euro. Mai multe informații: www.brec.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News