Studiu - Burlacii nu îşi schimbă aşternuturile timp de 4 luni

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Cât de des ar trebui să ne schimbăm aşternuturile? Un studiu scoate la iveală date îngrijorătoare, mai ales despre burlaci. 

Realizat în Marea Britanie, studiul arată că aproape jumătate dintre bărbaţii burlaci nu îşi schimbă aşternuturile decât o dată la câteva luni. 4 luni şi jumătate, mai exact. 12% dintre participanţii la studiu au spus că spală aşternuturile "când îşi aduc aminte". 

Femeile care nu au partener îşi schimbă aşternuturile mult mai des. 62% dintre ele îşi schimbă cearceafurile la două săptămâni, în timp ce cuplurile spun că fac asta la fiecare trei săptămâni, conform BBC News

"Nu e chiar bine. Transpiraţia intră în aşternuturi, iar asta nu duce doar la un miros neplăcut, ci şi la faptul că acestea se înfundă, dacă putem spune aşa. Avem nevoie de aerisire pentru a putea dormi bine. În plus, dacă nu spălăm aşternuturile, pielea noastră moartă tot în ele rămâne, aşa că nu vom dormi doar în transpiraţie, ci şi în microorganisme, lucru care face duce la disconfort şi iritaţii", explică Dr. Lindsay Browning, psiholog, neurolog şi expert în somn. 

Contează anotimpul?

 

"Să zicem că în lunile de iarnă mai putem amâna, dar nu ar trebui să stăm mai mult de o săptămână cu aceleaşi aşternuturi. Dacă stăm la două săptămâni, intrăm într-o zonă neplăcută. Plus că trebuie să luăm în calcul faptul că mergem la culcare cu mâinile uşor murdare", a mai spus medicul. 

Conform studiului, 18% dintre britanici spun că nu schimbă des aşternuturile pentru că fac duş seara, motiv pentru care acestea nu s-ar murdări la fel de repede. 

Câte ore trebuie să dormim, de fapt, pe noapte

Studiul a fost efectuat pe aproape 500.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 38 şi 73 de ani.

Prof. Barbara Sahakian, de la Departamentul de psihiatrie al Universităţii Cambridge, a declarat: „Pentru fiecare oră care se îndepărtează de şapte ore, starea de sănătate se înrăutăţeşte. Este foarte clar că procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii noastre fizice şi mentale”. A adăugat că un somn bun este important în toate etapele vieţii, dar mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc: „Cred că este la fel de important ca exerciţiile fizice”.

Un motiv posibil pentru legătura dintre somnul insuficient şi declinul cognitiv poate fi perturbarea somnului cu unde lente. Lipsa somnului profund ar putea, de asemenea, să împiedice creierul să elimine toxinele în mod eficient, potrivit The Guardian. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel