Cercetătorii, din Marea Britanie și din SUA, au descoperit faptul că folosirea dependentă a canabisului, înainte de 18 ani, este toxic, iar consumul mare de „iarbă", după 18 ani, se pare că este mai puțin nociv pentru creier.[caption id="attachment_225557" align="alignleft" width="467"] evz.ro[/caption]
Terrie Moffitt, un
psiholog și profesor de neuroștiințe, la King’s College, al Institutului de Psihologie, din Londra, a zis că durata și scopul studiului, care a fost realizat pe mai mult de 1000 de oameni, s-au răsplătit, informațiile adăugate cântărind greu, informează reuters.com.
“E un studiu atât de special, încât sunt încrezător de siguranța uzului de canabis la consumatorii de peste 18 ani și, în același timp, de riscul ivit, pentru cei sub această vârstă.
Înainte de 18 ani, creierul încă este în curs de organizare și remodelare, pentru a deveni mai eficient, și poate fi mai vulnerabil la efectele secundare, pe care aceste droguri le pot avea.
Studiul a fost început în 1972 și a dat rezultate abia în acest an, iar dintre cei 1037 de neozeelandezi, care au luat parte la studiu, 96% au rămas până astăzi.
La vârsta de 38 de ani, tuturor participanților li s-a dat o serie de teste psihologice, pentru a le fi testate memoria, viteza de procesare, rațiunea și procesarea vizuală.
Toți cei care au consumat intens canabis, când erau adolescenți, au avut un scor mai mic semnificativ, în majoritatea testelor. Prietenii și rudele intervievate regular, ca parte din studiu, au raportat deseori că cei care fac uz de canabis foarte mult, au probleme de atenție, memorie, concentrare și uită să-și facă îndatoririle.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că oamenii care au început să folosească acest drog în adolescență și au continuat ani după, au avut o scădere a coeficientului de inteligență de opt puncte, între vârsta de 13 și 38 de ani. Studiul mai spune că “subiecții care nu au fumat canabis până în momentul în care au fost adulți cu creierele complet formate, nu au prezentat simptome similare,” a declarat Terrie Moffitt.
“Marijuana nu este inofensivă”
Un studiu publicat în martie, anul trecut, a demonstrat că oamenii care consume acest drog, în tinerețe, își cresc dramatic riscul de simptome psihotice, iar cei care continuă să consume, își cresc riscul de a dezvolta o boală psihotică. În ultimul studiu nu a fost posibil să se arate ce vârstă ar fi mai sigură pentru consumatorii de canabis.
Potrivit raportului Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crime, pentru care au folosit date din anul 2009, între 2,8% și 4,5% din populația lumii, cu vârste între 15 și 64 de ani, sau, mai precis, între 125 și 203 milioane de oameni – au consumat canabis, cel puțin o dată în ultimele 12 luni.