Studiu: Când doi porci se ceartă, un al treilea vine să acționeze ca făcător de pace

Fotografie de la mali maeder: Pexels
Fotografie de la mali maeder: Pexels

Cercetările de la Universitatea din Torino susțin că atunci când doi porci se ceartă, un al treilea poate interveni pentru a acționa ca făcător de pace.

Conflictul face parte din viața colectivă, nu numai a noastră, a oamenilor: a ști să facem față unei certuri și să decidem dacă să se intervină sau nu, este o abilitate fundamentală care se regăsește la multe specii de mamifere. Printre acestea, după cum explică un nou studiu publicat în Animal Cognition, acum putem include și porcii.

După o ceartă între două exemplare, este posibil ca un al treilea să decidă să intervină, să acționeze ca făcător de pace dar și să-l liniștească pe învins. Nu numai atât: intensitatea acestui sprijin psihologic variază în funcție de gradul de rudenie celui de-al treilea cu cei doi justițiabili.

Studiul, realizat în Italia de un grup de cercetare al Universității din Torino, a implicat 104 porci domestici, crescuți în aer liber și care aveau suficient spațiu pentru a se deplasa: ”În aceste condiții, porcii mai tineri pot forma grupuri sociale mici”, în care ierarhia este dictată de agresivitate și de capacitatea de a câștiga dueluri. Luptele dintre porci, care implică mușcarea, împingerea și lovirea, sunt, prin urmare, obișnuite și, de obicei, se rezolvă spontan, potrivit Focus.

În unele cazuri, în anumite certuri, împăcarea se realiza imediat. În altele, însă, a fost necesară intervenția unui al treilea exemplar, comportament des observat în rândul porcilor din studiu. Factorul de pace intervine atunci când bătălia s-a încheiat deja: în unele cazuri se apropie de învingător, în altele de învins.

În primul caz, cel în care al treilea porc se apropie de cel care a câștigat lupta, rezultatul este că învingătorul se liniștește și încetează să atace victima: fără intervenția diplomației se poate întâmpla ca porcul triumfător să continue lupta. Când, în schimb, porcul împăciuitor se apropia de învins, o făcea pentru a-l calma.

Studiul a arătat alte două lucruri interesante.

 Primul lucru, poate evident, este că porcii pacifişti intervin mai des dacă sunt rude cu unul dintre cei doi justiţiabili (sau ambii). Al doilea, dimpotrivă, este că, dacă cei doi luptători nu sunt rude unul de celălalt, ei dedică mai mult timp și atenție pentru a face pace: ipoteza echipei este că doi porci cu o legătură de sânge strânsă au nevoie  de mai puțin timp pentru a face pace, deoarece rudenia lor ar fi o garanție că relația nu este compromisă iremediabil.

 

Citește și:

Test simplu: Cum îți dai seama dacă te iubește câinele tău. ”Ne înțeleg în moduri în care alte animale nu o pot face”

Poți afla dacă te iubește cu adevărat câinele tău printr-un simplu gest de șase secunde. 

Câinii au propriile modalități prin care le arată stăpânilor că îi apreciază și îi iubesc, chiar dacă nu pot să rostească cuvintele. Astfel, tot ce trebuie să facă oamenii este să caște la animalele lor de companie, iar dacă acestea cască înapoi, atunci sunt profund conectate cu stăpânii lor, scrie digi-animalworld.tv. 

Așa cum se întâmplă și în cazul oamenilor cu care te înțelegi bine, și la câini este aceeași procedură. Potrivit Kennel Club, căscatul este contagios și la animale. Astfel, dacă acestea vor căsca după stăpânii lor, există șanse mari să fie atașați emoțional de aceștia.

Doctorul Brian Hare, autorul cărții ”Geniul câinilor” și fondatorul Centrului Duke Canine Cognition de la Universitatea Duke, susține că: ”Câinii care căscă atunci când stăpânii lor o fac sunt mai conectați emoțional cu ei. Ei ne înțeleg în moduri în care alte animale nu pot să o facă”. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel