Sunetul provocat de unghii pe tabla este deranjant pentru noi pentru ca acesta "se ascunde" în intervalul în care noi suntem programaţi să auzim cel mai intens - domeniul de frecvenţă al vocii umane.
Autor: Sara Abou-Khalil
Zgomotul provocat de unghii când zgârie o tablă este de netolerat pentru foarte multe persoane. Cercetatorii din Cologne si Viena au analizat această sistuaţie, dorind sa afle de ce sunetul este atat de greu de suportat de unii oameni. Ei sustin ca urechile noastre amplifica acest sunet.
Urechiile noastre sunt ‘construite’ sa perceapa sunetul la acea frecventa pentru ca este similar cu viul grai.
Cercetatorii au facut un experiment in care unii ascultatori credeau ca asculta muzica experimentala, iar celorlalti le-a fost spus ca vor auzi diferite sunete ciudate.
Sunetul realizat de unghii pe o tabla s-au clasat mai sus decat cel provocat de furculita pe o farfurie sau polistiren rupt.
Cercetatorii au masurat ritmul cardiac, tensiunea arteriala si conductivitatea pielii pentru a afla care sunet a fost cel mai greu de suportat. Ei au folosit inregistrari de unghii si creta si au eliminat frecventa pentru a-si da seama care a avut cel mai mare efect. Chiar daca cercetatorii au eliminat partea “care zgarie” provocata de unghii pe tabla, nu s-a facut nicio diferenta – oamenii l-au gasit la fel de neplacut.
Ei au realizat ca exista un raspuns psihic la aceste sunete si, in mod surprinzator, cele mai “rele” sunete sunt acelea din gama vorbirii umane si, in particular, cele cuprinse intre 2000Hz si 4000Hz.
Forma canalului urechii umane poate fi motivul pentru cat de neplacut este pentru noi sunetul unghiilor care zgarie tabla.
Pentru ca sunetul este asemanator cu discursul uman, acustic vorbind, este amplificat in interiorul urechii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News