Crăciunul este o perioadă specială, când cei mai mulți dintre noi facem activități diferite de restul anului. Există o schimbare generală de atitudine în oameni, spun specialiștii.
Publicitate
Euforia și bucuria din jurul Crăciunului acționează asupra neurotransmițătorilor care ne reglează starea de bine, cum ar fi dopamina și serotonina. Primul este implicat în circuitul recompensei și în căutarea stimulilor plăcuți; al doilea ne amplifică sentimentele de apartenență și grijă față de ceea ce contează. Mai mult, la persoanele care sărbătoresc activ Crăciunul, s-a observat o creștere a activității creierului în zonele implicate cu spiritualitatea și recunoașterea emoțiilor din expresiile faciale, scrie publicația Focus.
Potrivit unui studiu științific care a verificat comportamentul oamenilor în perioada Crăciunului, s-a ajuns la concluzia că această sărbătoare favorizează o activitate diferită a creierului. Astfel, un grup de oameni de știință de la Universitatea din Copenhaga a efectuat cercetări privind efectele Crăciunului asupra creierului. Scopul lor a fost de a localiza ”spiritul Crăciunului” în activitatea creierului, iar pentru aceasta au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională.
Pentru studiu au fost utilizate două grupuri de persoane. Unul dintre grupuri corespundea celor care sărbătoriseră Crăciunul încă din copilărie și aveau o atitudine pozitivă față de această sărbătoare. Celălalt grup nu era obișnuit să sărbătorească Crăciunul.
În primul grup, a celor care sărbătoreau Crăciunul din copilărie, activarea unor zone ale creierului a fost detectată atunci când subiecții participanți confruntat cu imagini sau stimuli care evocau Crăciunul.
Mai exact, s-au observat modificări în cortexul senzorial motor, cortexul primar și premotor și lobul parietal. Surpriza cercetătorilor a fost că în celălalt grup aceste reacții nu au fost observate.
Acest lucru, potrivit cercetătorilor, înseamnă că cei care țin la tradițiile de Crăciun ar reacționa la ele punând în joc aspecte precum memoria și senzațiile motorii. Practic erau activate amintirile profunde legate de Crăciun. Acesta este motivul pentru care creierul pare să aibă un model de activare diferit la aceste date decât în alte perioade ale anului.
Schimbările din mediu provoacă schimbări de dispoziție și, desigur, aceasta are un referent în creier. De Crăciun se schimbă obiceiurile, evenimentele, atitudinea oamenilor și chiar aspectul caselor și al străzilor. Deci, într-o măsură mai mare sau mai mică, există o transformare în mintea noastră.
Nu este posibil să facem o generalizare despre modul în care Crăciunul schimbă creierul. Depinde de fiecare mediu și de fiecare persoană. Totuși, ceea ce este posibil este să se stabilească factorii care au potențialul de a produce schimbări, precum cadourile, contactul cu membrii familiei, etc...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu