În 2018, la nivel mondial, 20% din decesele adulților au fost cauzate de combustibilii fosili.
Potrivit cercetătorilor, poluarea cu combustibili fosili a provocat peste 8 milioane de decese premature în 2018, reprezentând aproape 20% din mortalitatea adulților la nivel mondial. Jumătate din acest procent a fost cauzat de China și India, cu încă un milion de decese distribuite în mod egal între Bangladesh, Indonezia, Japonia și Statele Unite ale Americii. Emisiile au fost responsabile pentru aproximativ 25% din mortalitatea în cinci națiuni asiatice.
„Discutăm adesea despre pericolele arderii combustibililor fosili în contextul emisiilor de CO2 și al schimbărilor climatice și trecem cu vederea impactul potențial asupra sănătății”, a declarat co-autorul Joel Schwartz, profesor de epidemiologie de mediu la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan. La nivel mondial, poluarea aerului scurtează viața cu mai mult de doi ani în medie, au arătat cercetările anterioare. Cel mai grav este Asia, unde durata medie a vieții este redusă cu 4,1 ani în China, cu 3,9 ani în India, iar în Pakistan cu 3,8 ani . În unele regiuni ale acestor țări, speranța de viață este redusă de două ori mai mult.
Organizația Mondială a Sănătății spune că poluarea aerului - inclusiv în interior - ucide șapte milioane de oameni pe an, cu 4,2 milioane dintre aceste decese din cauza poluării mediului. Comparativ cu alte cauze de deces prematur, poluarea aerului ucide de 19 ori mai multe persoane în fiecare an decât malaria, de nouă ori mai mult decât HIV / SIDA și de trei ori mai mult decât alcoolul, informează ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News