Cercetări recente au verificat efectele pozitive ale consumului de bere în combaterea bolii hepatice grase. Se spunea cândva că un pahar de vin roșu este un sânge bun, acum se pare că putem spune că o halbă de bere este un ficat bun.
Cel puțin dacă vrem să ne bazăm pe un studiu recent, realizat în Statele Unite de Oregon State University și publicat pe eLife, potrivit căruia consumul unei cantități moderate de bere ar avea efecte pozitive asupra sistemului digestiv.
Mai exact, cercetarea s-a concentrat pe două molecule, xanthumol și tetrahidroxantohumol, despre care se spune că pot limita acumularea de grăsime din ficat, potrivit Agrifood.
Tot potrivit mediului academic consumul de bere ar putea ajuta la combaterea bolilor cardiovasculare sau a diabetului, subliniind în același timp că prea multă bere ar putea dăuna sănătății.
Unul dintre primele și cele mai evidente efecte ale consumului constant de acest alcool este creșterea ”burticii”, care se întâlnește de obicei în populația țărilor în care consumul de hamei este mai mare, precum Germania, Regatul Unit și Belgia.
În ciuda efectului ”burtă flască”, berea ar fi mai puțin calorică decât vinul, deoarece conține și acizi izo-alfa, care s-au dovedit a avea o influență pozitivă asupra metabolismului grăsimilor și glucozei.
Printre proprietățile băuturii de malț de orz se numără în special xanthumol, deoarece este legat de reducerea creșterii în greutate. Deja un studiu publicat în 2018 pe Science direct conținea un capitol special dedicat polifenolilor din bere. Daca profilul fenolic este larg si variat, xanthumolul este in schimb un element specific berii, fiind prezent exclusiv in hamei.
Pe baza studiilor, această moleculă (XN) și derivatul său sintetic, cunoscut sub numele de tetrahidro-XN (TXN), atenuează obezitatea și sindromul metabolic indus de dieta bogată în grăsimi. Cel puțin asta s-a verificat în experimentele pe șoareci.
Noul studiu a mers mai departe, concentrându-se pe efectul produs de aceste molecule în combaterea unei anumite boli: ficatul gras, cunoscut și sub denumirea de ”boala ficatului gras non-alcoolic”, care reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății la nivel global, caracterizată printr-o acumulare excesivă lipide în ficat, în ciuda faptului că persoanele care suferă de aceasta consumă puțin spre deloc alcool.
Cercetarea a comparat o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, una bogată în grăsimi, una suplimentată cu XN, una cu mai mult XN și, în final, o dietă bogată în grăsimi suplimentată cu TXN. Oamenii de știință au descoperit că cea din urmă moleculă a ajutat la reducerea creșterii în greutate asociată cu o dietă bogată în grăsimi, stabilizând în același timp nivelul zahărului din sânge.
”Am demonstrat că TXN a fost foarte eficient în suprimarea dezvoltării și progresiei bolii hepatice grase induse de dietă”, a spus Adrian Gombart, profesor de biochimie și biofizică care a condus echipa de cercetare.
”TXN a părut a fi mai eficient decât XN, poate pentru că niveluri semnificativ mai mari de TXN sunt capabile să se acumuleze în ficat, dar XN poate încetini, de asemenea, progresia bolii la doza mai mare”, a spus el.
Aproximativ un sfert din populația SUA suferă de această boală, în timp ce în restul lumii ratele variază de la 14% în Africa, la 32% în Orientul Mijlociu. În timp ce creșterea obezității și a diabetului zaharat determină creșterea ratei ficatului gras nealcoolic, nu există medicamente aprobate pentru tratamentul acestuia, subliniază cercetătorii.
”Consumul excesiv de acizi grași saturati sau zaharuri poate supraîncărca ficatul și poate modifica homeostazia lipidelor, ducând la acumularea excesivă de triacilgliceroli în hepatocite și la debutul și progresia bolii hepatice grase”, se arată în lucrarea academică.
”Luate împreună, aceste date sugerează că XN și TXN sunt eficiente pentru tratamentul tulburărilor metabolice și sunt candidați promițători pentru prevenirea și tratamentul bolii hepatice grase”, concluzionează studiul.
Totuși, echipa de cercetare precizează că numai prin consumul de cantități moderate de bere se pot manifesta beneficiile acestor molecule, și numai dacă este asociată cu adoptarea unui stil de viață sănătos, combinat cu pierderea în greutate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci