Un nou studiu ridică un alt semnal de alarmă privitor la sechelele cu care poți rămâne în urma infectării cu coronavirus. Iată ce spun specialiștii.
Este posibil ca mulți oameni care au avut COVID-19 să prezinte un risc mai mare de a dezvolta boli mintale, au spus psihiatrii, după ce un studiu amplu a constatat că 20% dintre cei infectați cu coronavirus sunt diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în termen de 90 de zile.
Anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente în rândul pacienților care s-au vindecat de COVID-19. Aceștia au dezvoltat probleme de sănătate mintală, iar cercetătorii au descoperit, de asemenea, riscuri semnificativ mai mari de demență, o afecțiune a insuficienței cerebrale.
„Oamenii s-au temut că cei care se vindecă de COVID-19 vor avea un risc mai mare de a dezvolta boli ale sistemului cerebral, iar concluziile noastre ... arată că acest lucru este probabil”, a spus Paul Harrison, autor al studiului și profesor de psihiatrie la Universitatea din Oxford din Regatul Unit. Medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie să investigheze cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale cauzate de COVID-19, a mai spus Harrison.
Doi factori principali ar putea explica de ce oamenii tind să dezvolte anxietate și simptome depresive, potrivit autorului studiului. „Virusul ar putea afecta direct creierul în anumite moduri, poate prin sistemul imunitar, ceea ce duce la problema sănătății mintale”, a spus Harrison. „Dar, mai important, experiența de a avea COVID-19 și de a înțelege toate lucrurile care ți s-ar fi putut întâmpla, cu toate temerile și îngrijorările pe care le-a determinat, poate fi, de asemenea, un motiv. Serviciile de sănătate trebuie să fie gata să ofere asistență medicală”, a adăugat el.
În același timp, Simon Wessely, profesor de psihiatrie la King’s College din Londra, a declarat că faptul că cei cu tulburări de sănătate mintală prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a se infecta cu COVID-19, informează AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News