Cercetătorii au aflat de ce unii oameni mor după un eveniment stresant din viața lor. Studiul realizat de Imperial College din Londra arată cum apare 'sindromul inimii frânte' și ce se întâmplă, de fapt, când o persoană trece printr-un șoc emoțional.
Un studiu realizat de Imperial College din Londra și publicat în revista Cardiovascular Research spune că evenimentele stresante cresc nivelul a două molecule din celulele inimii, ce au un rol crucial în dezvoltarea cardiomiopatiei induse de stres - numită și 'sindromul inimii frânte', conform Daily Mail.
Cum moleculele sunt strâns legate de depresie, anxietate și stres, suferința pe termen lung, urmată de un șoc emoțional, ar putea declanșa 'sindromul inimii frânte'. Acest 'sindrom' apare în momentul în care mușchiul inimii devine brusc slăbit, iar ventriculul stâng își schimbă forma.
Simptomele sunt similare cu cele ale unui atac de cord, printre acestea numărându-se și durerile în piept și respirația greoaie.
Profesorul Sian Harding, de la Imperial College din Londra a explicat că: 'Sindromul Takotsubo este o afecţiune gravă, dar până acum modul în care apare a fost un mister. Nu înţelegem de ce unii oameni răspund în acest fel la un şoc emoţional brusc, în timp alţii nu.'
'Acest studiu confirmă faptul că stresul anterior şi microARN-urile asociate acestuia pot predispune o persoană la dezvoltarea sindromului Takotsubo în situaţii de stres viitoare. Stresul vine sub multe forme şi avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a înţelege aceste procese cronice de stres.', a precizat el.
Cu toate că în prezent nu există tratamente prin care să poată fi prevenită apariția repetată a sindromului Takotsubo, studiul citat ar putea ajuta în acest sens.
Profesorul Metin Avkiran, director medical asociat la British Heart Foundation, a spus, în legătură cu acest subiect, că 'sindromul Takotsubo este o problemă cardiacă bruscă şi potenţial catastrofală, dar cunoştinţele noastre despre cauzele sale rămân limitate. Ca atare, este vital să aflăm mai multe despre această afecţiune neglijată şi să dezvoltăm noi modalităţi de prevenire şi tratare a acesteia.'
'Această cercetare nu este doar un pas crucial către o mai bună înţelegere a acestei boli misterioase, dar ar putea oferi şi noi modalităţi de identificare şi tratare a celor cu risc de Takotsubo. Acum avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă medicamentele care blochează aceste microARN-uri ar putea fi cheia pentru evitarea sindromului inimii frânte', a mai adăugat profesorul Metin Avkiran, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci