Legea din România prevede posibilitatea ca o mamă să stea acasă doi ani după nașterea copilului. Însă, după acestă perioada, ea este obligată să se întoarcă la serviciu. Din acest punct începe marea dilemă a părinților: ce vor face cu cel mic.
Publicitate
În cazul în care bunicii se pot ocupa de copil, nu reprezintă o problemă. De asemenea, unii părinți angajează o bonă. Dar, în cazul în care aceste două opțiuni nu sunt realizabile, creșa devine rapid o alternativă rezonabilă. Cauți câteva recomandări pe internet și printre cunoștințe, te asiguri că nu e tocmai cel mai ieftin centru și stai cu ochii pe educatoarele de acolo.
Efectele instituționalizării de la vârste mici
Însă, știi care sunt efectele negative asupra copilului tău atunci când îl crește altcineva, întreaga zi? Dacă asta se întâmplă în mod constant, de dimineață până seara, copilul tău suferă și este nevoit să se adapteze.
Specialiștii, pediatrii și psihologii au efectuat studii pe copii din toate mediile sociale, crescuți la creșă, dar și crescuți acasă.
Copilul meu are doi ani. Să îl duc sau nu la creșă?
Psihologii au studiat separat efectele asupra copiilor, atunci când părinții îi înscriu la creșă chiar înainte ca ei să împlinească un an. Aceștia au descoperit patru efecte negative importante, valabile la aproape toți copiii.
1. Copilul evită figura maternă
Nu simte nevoia să se apropie de mama lui. Nu găsește în ea, așa cum ar fi normal, o sursă de liniște și de siguranță. Devine furios pe mama lui și nu îi caută prezența atunci când are nevoie să fie alinat.
2. Copilul se manifestă prea agresiv
Încă de mic, de bebeluș, copilul are tendința de a recurge mai ușor la agresiune fizică sau verbală, decât la o negociere echilibrată. Se va vedea mai bine când va ajunge la școală.
3. Copilul este indisciplinat
Ignoră și sfidează cerințele adulților. Este rebel și are tendința de a se împotrivi, de a fi rebel și neascultător.
4. Copilul este inadaptat social
Este taciturn, rezervat, retras în cochilia lui sau chiar ostil. Evită compania, mai ales a adulților, și se închide în sine.
De ce o creșă are efecte negative asupra copilului
Într-o creșă, figurile adulte vin și pleacă, iar stabilitatea pentru un copil în creștere este importantă. Prin urmare, copilul învață să se descurce, adică să nu mai aibă încredere prea mare în figurile adulte, inclusiv în propria mamă. Cu atât mai mult cu cât nici ea nu este prezentă lângă el.
Să duci copilul sau nu la creșă. Ce spun specialiștii
Ei recomandă ca familia să se organizeze astfel încât, măcar până la un an, unul dintre părinți să rămână cu el. Dacă cei doi nu pot, măcar rudele să încerce să fie în preajma lui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu