STUDIU: Dezinformarea COVID-19 a făcut mii de victime. Au băut urină de vacă sau de cămilă pentru a se trata

Un nou studiu spune că dezinformarea privind COVID-19 a dus la creșterea numărului de infectări.

Din cauza dezinformării, au existat infectări suplimentare de coronavirus, iar mii de oameni au murit sau au avut nevoie de asistenţă medicală, conform unui studiu publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Studiul a fost realizat de o echipă formată din oameni de ştiinţă din mai multe ţări, inclusiv din Australia, Japonia şi Thailanda. Aceștia au  analizat cele mai răspândite zvonuri și teorii conspiraționiste privind COVID-19 care au circulat pe diverse platforme de internet pe Facebook, Twitter și chiar pe site-uri de știri. Cercetarea a fost efectuată analizând perioada 31 decembrie 2019 - 5 aprilie 2020. În acest interval au fost identificate peste 2.300 de surse în 25 de limbi, din 87 de țări.

800 de oameni, uciși de dezinformare. 60 de oameni, lăsați fără vedere

Studiul arată că aproximativ 800 de persoane au murit după ce au consumat substanţe alcoolice foarte concentrate în încercarea de a-şi dezinfecta corpurile, iar alte 5.900 de persoane au fost spitalizate după ce au consumat metanol, 60 dintre ei pierzându-şi ulterior vederea.

De exemplu, informaţiile eronate care au circulat pe rețelele sociale din India i-au determinat pe mulţi să consume urină de vacă sau bălegar pentru a se proteja de COVID-19, în timp ce în Arabia Saudită consumul de urină de cămilă a fost promovat drept leac împotriva virusului.

Potrivit cercetătorilor, în cazul României au circulat mai degrabă zvonurile, iar impactul a fost minim.

Oamenii de ştiinţă au cerut guvernelor să supravegheze mai bine dezinformarea care circulă în mediul online.

"Dezinformarea alimentată de zvonuri, stigmatizare și teoriile conspirației poate avea urmări serioase asupra indivizilor și a comunităților. Instituțiile de sănătate trebuie să urmărească dezinformarea cu privire la COVID-19 în timp real și să implice comunitățile locale și guvernele pentru a demasca informațiile false”, spun autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel